Pasgeboren baby’s horen beat in muziek

1
274

Foto: Gábor Stefanics (MTAPI)Baby’s van slechts 2 à 3 dagen oud kunnen de ‘beat’ horen in muziek. Dit tonen muziekcognitiewetenschappers van de Universiteit van Amsterdam aan in een onderzoek dat zij uitvoerden in samenwerking met Hongaarse collega’s. Wetenschappers namen tot nu toe aan dat het horen van een regelmatige puls in muziek – zogeheten beat-inductie – is aangeleerd, onder andere door het wiegen van de baby. Het nieuwe onderzoek laat zien dat de cognitieve vaardigheid beat-inductie reeds actief is bij de geboorte. De onderzoeksresultaten ondersteunen de visie dat beat-inductie een uniek menselijke en muziekspecifieke vaardigheid is, en waarschijnlijk een fundamentele rol heeft gespeeld in het ontstaan van muziek. Het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) publiceert de bevindingen deze week.

Omdat het niet mogelijk is om gedragsreacties te observeren bij pasgeborenen, maakten de onderzoekers gebruik van schedelelektrodes om elektrische hersensignalen te meten. Hiermee kan ook tijdens de slaap de hersenreactie gemeten worden. De baby’s droegen open koptelefoons (zie foto) waardoor een eenvoudig, standaard rockritme werd afgespeeld, bestaande uit hi hat, snare drum en bass drum. Er werden een aantal varianten van het basisritme geconstrueerd door drumslagen weg te laten op non-significante plekken in het ritme. Deze varianten werden gepresenteerd aan de baby’s, af en toe onderbroken door een ‘afwijkend’ segment waarin de ‘downbeat’ (eerste positie in de maat) miste; in muziektheoretische termen: een ‘syncope’ of een ‘luide rust’. Kort nadat ieder afwijkend segment begon, produceerden de hersenen van de baby’s een elektrische reactie, die markeerde dat zij verwachtten een beat te horen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van Emergent Cognition through Active Perception (EmCAP), een Europees onderzoeksproject gefinancierd door de Europese Commissie.

Publicatiegegevens

Winkler, I., Háden, G., Ladinig, O., Sziller, I., & Honing, H. (2009). ‘Newborn infants detect the beat in music’. Proceedings of the National Academy of Sciences, 26 januari 2009.

Het volledige artikel is te vinden op de website van PNAS. Zie onderstaande verwijzingen.

Verwijzingen

Bekijk het volledige artikel
Meer informatie

Bron: UVA

Comments are closed.