…en soms verstaan de sociale geneeskunde en de politiek elkaar wél

Array

centrum-jeugd-en-gezinIn 2005 stelde VWS staatssecretaris Clemence Ross de inventgroep in om haar te adviseren over de vraag hoe opvoed- en opgroeiproblemen bij kinderen eerder, sneller en beter op te sporen zijn en te verhelpen.  De commissie bestond uit drie volksgezondheidsexperts waarvan ondergetekende er één was.

Wij bestudeerden de wereldliteratuur over dit onderwerp en spraken met vele deskundigen en professionals in Nederland.  Wij bevalen aan om Centra voor Jeugd en Gezin op te richten.  Het advies werd omarmd door alle politici:  ik mocht het onder applaus aanbieden aan de staatssecretaris in aanwezigheid van honderden lokale, provinciale en landelijke politici.

Sindsdien staan overal Centra voor Jeugd en Gezin in de steigers.  De regering heeft zelfs een apart ministerie ingericht voor Jeugd en Gezin. Kennelijk werkt het wel als volksgezondheidsexperts een keer op trede twee van de ladder van Mackenbach gaan staan (zie bericht hierboven). Ik denk zelf dat de invloed groot is geweest, vanwege de overtuigingskracht van ons advies. Dat was niet gebaseerd op de meningen van drie experts. Maar op heel veel onderzoeksuitkomsten. Wilt u reageren op dit bericht? Stuur een mail met uw reactie naar [email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen