Relatie HIV en Kanker

Array

antilichamenBepaalde vormen van kanker die volgens vroegere inzichten niets met hiv te maken hadden, blijken vaker voor te komen bij hiv-positieven dan in de algemene bevolking. Het ouder kunnen worden met hiv heeft ons dit geleerd. Levensstijl, het laagste CD4-aantal ooit, het huidige CD4-aantal en hiv zelf zullen hier een rol spelen. Maar hoe de verbanden exact liggen is nog niet bekend. Cellen van het afweersysteem zijn niet alleen belangrijk bij de verdediging tegen infecties, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor het opruimen van kankercellen. Het is daarom niet verwonderlijk dat bij een hiv infectie – dat direct aangrijpt op afweercellen – opportunistische infecties en kanker meer kans krijgen.

Door de komst van combinatietherapie zijn de aidsgerelateerde vormen van kanker niet meer de meest voorkomende vormen van kanker bij mensen met hiv. Als hiv-positieven kanker krijgen dan is de kans het grootst dat zij een andere vorm van kanker krijgen.De aidsgerelateerde vormen van kanker zijn Kaposi sarcoom, non-Hodgkin lymfoom (bepaalde vorm van lymfklierkanker) en ernstige baarmoederhalskanker.

Bij mensen met hiv werd een verhoogd risico gevonden voor die type kankers die met name veroorzaakt worden door virussen of bacterien. Voorbeelden hiervan zijn baarmoederhalskanker en anale kanker, (veroorzaakt door bepaalde typen van het humaan papilloma virus), Hodgkin lymfoma en non-Hodgkin lymfoma (veroorzaakt door Epstein-Barr virus), Kaposi’s sarcoma (veroorzaakt door HHV-8), leverkanker (veroorzaakt door hepatitis C) en maagkanker (veroorzaakt door helicobacter pylori). Bij hiv-patienten kwam ook vaker nierkanker, longkanker, de ziekte van Kahler, leukemie en melanomen voor.
Andere vormen van kanker, zoals borst-, prostaat-, dikkedarm- en eierstokkanker kwamen evenveel voor bij mensen met hiv als bij de algemene populatie.

Het risico op bepaalde vormen van kanker is een belangrijk punt om bedacht op te zijn voor mensen die lang leven met hiv. Het toont de waarde van een goede antivirale behandeling, want het doet de afweer herstellen. En het zal artsen extra bedacht maken bij hun controle op opportunistische ziekten.
De aidsgerelateerde vormen van kanker komen sinds de komst van combinatietherapie veel minder vaak voor. Een uitzondering is baarmoederhalskanker dat nog even vaak voor lijkt te komen.

Bron: HVN

Recente artikelen