Ex huisarts en radiomaker Jan de Cler overleden

0
649

jan_de_clerJan de Cler (Den Haag, 18 mei 1915) is een Nederlands artiest, die in de jaren ’50 grote bekendheid kreeg als medewerker van KRO-amusementsprogramma’s. Jan de Cler begon zijn carrière als kunstschilder en illustrator. Na de oorlog probeerde hij aan de kost te komen als straatzanger. Hij werd ontdekt door KRO-medewerker Herbert Perquin, een neef van de oprichter van die omroep Pastoor Perquin. Later werd hij huisarts. Nationale vermaardheid oogst De Cler met zijn liedjes, vooral met “Hup Holland hup, laat de leeuw niet in z’n hempie staan”. In 1950 schreef hij voor de eerste keer het lied Hup Holland Hup. Verstand van voetbal had hij niet, maar met de hulp van Leo Pagano en Frits van Turenhout slaagde hij erin bij iedere interland die door de KRO uitgezonden werd een gelegenheidstekst te schrijven. Vanaf 1955 studeerde de 40-jarige de Cler medicijnen. Het studeren combineert hij met het amusementswerk voor de KRO, omdat De Cler geen beurs krijgt. Hij leert in kleedkamers, tussen de coulissen en studio’s, zelfs in de bus als het gezelschap op tournee het land in moet. Vanaf 1964 is De Cler als huisarts in de hoofdstad werkzaam. Hij scheert zelfs zijn snor af om niet als bekende Nederlander herkend te worden. De Cler beeindigt zijn huisartsenpraktijk pas in 1992 wanneer hij 77 jaar is. Jan de Cler is op 93-jarige leeftijd overleden. En is een condoleanceregister geopend.