GHB-verslavingen nemen toe

Array

novadic-kentronVolgens verslavingsinstituut Novadic-Kentron in Sint-Oedenrode zijn steeds meer mensen verslaafd aan de partydrug GHB. In de tweede helft van vorig jaar behandelde Novadic-Kentron vijftig mensen voor een GHB-verslaving. GHB is een roesmiddel dat wordt gebruikt in het uitgaansleven. Tegenwoordig gebruiken ook steeds meer hangjongeren GHB. Het Trimbosinstituut, dat landelijk onderzoek doet naar gebruik van genotsmiddelen, onderzoekt het GHB-gebruik niet omdat het daarvoor te marginaal is.

Novadic-Kentron is het expertisecentrum op het gebied van gebruik van middelen, verslaving en verslavingszorg. Wij dragen bij aan een gezonde en reele kijk op gebruik van genotmiddelen. Uiteindelijk is het vinden van een balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid ons streven. De keuze voor ‘jongeren’ als voornaamste doelgroep is uit preventief oogpunt heel logisch.

Nieuwe dingen worden uitgeprobeerd, grenzen worden verlegd. Preventie houdt daarom zoveel mogelijk rekening met drie feiten: drugs bestaan, drugs zijn aantrekkelijk en jonge mensen experimenteren. Inspelen op hun informatiebehoefte, die bij elke keuze die ze maken, om de hoek komt kijken, is een effectieve strategie. Verschaf hen eerlijke informatie over de verschillende middelen en de risico’s.

Onder preventie verstaan we alle inspanningen gericht op het handhaven en verbeteren van de gezondheid van de hele bevolking. Het belangrijkste doel van preventie is voorkomen dat mensen in de problemen komen, of verslaafd raken door gebruik van genotmiddelen, gokken of internetten. Een ander doel is het vroegtijdig signaleren van problemen die betrekking hebben op het gebruik van middelen, gokken of internetten.

Onze medewerkers verzorgen voorlichtingsactiviteiten en andere interventies voor een breed publiek in het onderwijs, het jeugd- en jongerenwerk en de jeugdhulpverlening. Dus ook op groepen die, vaak beroepsmatig, te maken krijgen met gebruik en misbruik van genotmiddelen, zoals leerkrachten, ouders, jongerenwerkers, politie, horecapersoneel, portiersverenigingen, huisartsen en andere zorgverleners.

Het gaat bij die groepen vooral over onderwerpen zoals: de werking van alcohol en andere genotmiddelen, preventie, het vroegtijdig signaleren en bespreekbaar maken van riskant middelengebruik, gezondheidsverstoringen door middelengebruik of omgaan met de gevolgen van verslavingsgedrag.

Recente artikelen