Opbouw vakantiedagen ook na halfjaar ziekte

Array

wetboekZieke werknemers blijven gewoon vakantiedagen opbouwen, ongeacht de duur van hun ziekte. Dat is volgens arbeidsrechtdeskundigen het gevolg van een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie.
Nu bouwen werknemers na een half jaar ziekte geen nieuwe vakantiedagen meer op, zegt de wet. Dat is strijdig met Europees recht, oordeelt het Europese Hof op 20 januari in de zaak Shultz-Hoff en Stringer. Volgens de Arbeidstijdenrichtlijn hebben werknemers jaarlijks recht op ten minste vier weken vakantie met behoud van loon. Dit is zo’n belangrijk beginsel dat lidstaten er niet van mogen afwijken, aldus het Hof.

Met de uitspraak gaat het Hof in tegen de visie van de Europese Commissie en acht lidstaten, waaronder Nederland, die bij de zaak betrokken zijn. Wel geldt de uitspraak alleen voor het wettelijk minimum. ‘Eventuele extra dagen op grond van de CAO mogen gewoon na zes maanden vervallen.’ Volgens hem kunnen zieke werknemers de uitspraak meteen inroepen bij de Nederlandse rechter.
Bron: ORNet

Recente artikelen