Via File-sharing networks kunnen duizenden medische dossiers van Amerikanen opgevraagd worden zonder toestemming

Array

epd-amerikaOnlangs ontdekte een universitair hoofddocent technologie dat hij uit het Amerikaanse EPD gegevens kon krijgen over tienduizenden medische bestanden met namen, adressen en BSN-nummers (Social Security-nummers) van patienten die in behandeling waren voor o.a. aids tot psychiatrische gezondheidsproblemen. Met behulp van peer-to-peer-toepassingen, die men gebruikt om films en muziek te downloas, kon M. Eric Johnson, directeur van het Center for Center for Digital Strategies at Dartmouth College in Hanover toegang krijgen tot elektronische medische dossiers op andere computers. De medische dossiers bevatten gedetailleerde gegevens over de fysieke en psychische diagnoses, die een kwaadwillende hackers zouden kunnen misbruiken. Het waren in elk geval gevevens die een patient in ernstig in verlegenheid kan brengen.

Johnson heeft tijdens zijn speurtocht van twee weken onder andere een database met twee spreadsheets uit een ziekenhuis gevonden. Deze bestanden bevatten van 20.000 patienten, waaronder namen, BSN nummers, verzekeringsmaatschappijen en de codes voor diagnoses. De codes betroffen vier patienten besmet met aids, en 201 anderen die werden gediagnosticeerd met kanker. Ook werden gegevens gevonden met links naar vier grote ziekenhuizen en 355 verzekeringsmaatschappijen, 4029 werkgevers en 266 artsen.

Johnson’s conclusies komen op een tijd voor Obama, De 9 miljard USD kan nu landelijk worden ingezet om het EPD veiliger te maken

Bron: NextGov

Recente artikelen