Complimenten en steun verminderen risico op hart- en vaatziekten

Array

In haar onderzoek ontwikkelde Berna Sol-de Rijk nieuwe zorg gericht op het verbeteren van vasculaire risicofactoren. Dat zijn verhoogde bloeddruk, cholesterol of bloedglucose, overgewicht, onvoldoende bewegen, ongezond eten en roken bij patienten met vaatziekten.De basis van deze zorg is zelfmanagement; het vermogen van mensen om zelf hun eigen gezondheid te ‘managen’. Een goed hulpmiddel daarbij is eigen effectiviteit: het geloof in eigen kunnen. Daarnaast is de steun van mensen om je heen ook van invloed.

Deze zelfmanagementzorg is uitgevoerd door verpleegkundig specialisten bij patienten met verschillende vaatziekten en is vergeleken met reguliere behandeling in een controlegroep. Complimenten, bevestiging en steun helpen patienten met hart- en vaatziekten om een beetje gezonder te leven: Bloeddruk en cholesterol dalen meer en beweging en voedingskeuzen verbeteren. Roken en bloedsuikerregulatie worden niet beïnvloedt.

19-03-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Berna Sol-de Rijk, Geneeskunde Proefschrift: Self-management of vascular risk factors Promotor 1: Prof.dr. E van der Wall Promotor 2: Prof.dr. Y. van der Graaf Copromotor 1: Dr. F.L.J. Visseren

Bron: UU

Recente artikelen