Meer inzicht in Candida-infectie

Array

candida0In haar proefschrift probeert Eveline van Asbeck meer inzicht te krijgen in de afweer van het lichaam tegen gisten en in de moleculaire epidemiologie van Candida parapsilosis. De gist Candida is de belangrijkste veroorzaker van invasieve infecties bij patienten met een verminderde afweer.

Door meer kennis te krijgen hoe Candida parapsilosis doordringt en verspreidt in het lichaam van de patient, wordt duidelijk hoe Candida parapsilosis mensen ziek maakt. Van Asbeck bestudeerde de rol van complement en witte bloedcellen (beide onderdeel van het niet-specifieke afweersysteem). Daarnaast verdiepte Van Asbeck zich in verschillende typeringsmethoden om virulente en minder virulente gisten te kunnen onderscheiden. Ze gebruikte hiervoor onder meer een nieuwe methode: de ‘mixed genome DNA microarray’.

Candida veroorzaakt infecties in de bloedbaan, een Candidemie, en wordt met name in de Verenigde Staten gezien als één ernstige oorzaak van infecties die patienten met een lage weerstand kunnen oplopen. Van alle micro-organismen die bloedbaaninfecties veroorzaken komt Candida in de VS op de vierde plaats en op de achtste plaats in Europa. Voorheen veroorzaakte Candida albicans 70-80% van alle Candida-infecties. Wereldwijd is er de laatste jaren een sterke toename van Candida-infecties door andere Candida-soorten.

19-03-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Eveline van Asbeck, Geneeskunde
Proefschrift: Candida parapsilosis Molecular Epidemiology and Host Defense
Promotor 1: Prof.dr. I.M. Hoepelman
Promotor 2: Prof.dr. J. Verhoef

Bron: UU

Recente artikelen