Nieuw antidepressivum op basis van een circadiane behandelstrategie

Array

In een persbericht van afgelopen week over het antidepressivum agomelatine (Valdoxan®) kwam naar voren dat het een nieuwe type medicatie is. Het betreft een nieuwe behandeling voor depressieve patienten met een geheel nieuw werkingsmechanisme dat gebaseerd is op het herstel van verstoorde circadiane ritmiek bij depressieve patienten. Bij deze stoornis hebben mensen een aanhoudend patroon van ontregeling van de slaap. De persoon met deze stoornis heeft een slaap-waak ritme dat niet in overeenstemming is met wat van deze persoon geeist wordt. Deze ontregeling van het ritme komt vaak doordat mensen een langere periode op onregelmatige tijden naar bed gaan of opstaan.

Tot nu toe is er de keus uit serotonerge en tricyclische antidepressiva. Binnenkort komt daar dus een derde variant bij: een antidepressivum dat werkt op basis van een circadiane behandelstrategie.

Wat zijn circadiane ritmen?

1. De terminologie vindt de oorsprong in het Latijnse ‘circa’, dat ‘ongeveer’ betekent en ‘dies’, dat ‘dag’ betekent.
2. Ze worden gedefinieerd door een constante periode van 24 uur (de periode is het tijdsinterval tussen twee identieke fenomenen).
3. Ze worden automatisch gegenereerd en gereguleerd door de biologische klok of interne pacemaker, gelegen in de hypothalamus (de Supra Chiasmatische Nucleus).
4. Verstoringen van circadiane ritmen bij depressieve patienten komen zeer veel voor. Zo heeft 80 tot 90% van de depressieve patienten een verstoord slaap/waakritme.

One thought on "Nieuw antidepressivum op basis van een circadiane behandelstrategie"

  1. Fernand Haesbrouck


    Mooi zo.
    Na de tricyclische antidepressiva kwamen de SSRI’s.Totaal nieuwe behandelmethode gebaseerd op een commerciële fantasie, die een positieve berichtgeving beoogt voor producten die een sympathiek imago nodig hebben.
    Toen, in de jaren 80, nadat in die tijd alle statistische combinaties op het phenylethylamine (amfetamine)-patroon waren uitgeput, wou men vooral vermijden, dat het chemisch nieuwe amfetaminepatroon (phenylpropylamine- Prozac en volgende), ook het gekende amfetamine dopingimago zou meekrijgen.
    Serotonine verkreeg de rol van aflaatbezorger en de fabeltjes daarrond pikte men als zoete koek.Zelfs de ‘serotonineheropnameremming’ bleek een schot in de roos.Al heeft tot nu nog nooit iemand iets in die zin kunnen aantonen.
    Soit.
    Geen kat die toen ooit maar op het idee zou gekomen zijn,dat men depressieven eigenlijk behandelde door ze chronisch een amfetaminetoxicomanie aan te smeren.Zelfs al raakte men niet “verslaafd”, de patiënten hoorden veiligheidshalve toch te blijven doorslikken, al was het maar preventief om ze voor depressies te behoeden, en de veilige waan was geboren.
    Tot men blunderde met Strattera en Cymbalta.
    Als vermomde Prozac bleek Strattera al snel gesmaakte legale amfetaminedoping te zijn en de truc om het phenylpropylamine-patroon te vermommen als een thiofeenpropylamine bleek toxisch niet goed geslaagd.Commercieel natuurlijk wel, artsen staan in de rij voor de incentives die erbij horen.Maar toen bleek dat experimenten met thiofeenethylamines een voor een faliekant eindigden, doofde het enthousiasme wat.
    Tot daar … het amfetamine-sprookje van de SSRI’s, waarmee men toch goed twintig jaar pakken geld heeft kunnen verdienen en nu nog zeker?De winsten voor de bedrijven zijn gewaarborgd, want waag het eens om iemand op een heropnameremmer te laten afkicken.
    Nu komen nieuwe fabeltjes en nieuwe ‘aflaten’.
    <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>
    Echt mooi dat nieuwe woord: circadiane behandelstrategie.
    Was ik niet zo profaan ingesteld, ik zou het nog iets ‘engelachtigs’ hebben kunnen vinden.
    Of theatraal.Maar de vondst lijkt toch goed op wat men bijna 25 jaar geleden commercieel presteerde om met de nieuwe Prozac’s de amfetaminewerking ervan te verbergen.
    Het circadiane-patroon is net geen indolethylacetamide (LSD), maar wel een naphtylethylacetamide.De affiniteit op de receptoren is gewaarborgd door magnetisch geladen aromatische zesringen op de nodige afstand van het aminedeel, voor een perfecte indolaktiviteit.Net zoals men met een thiofeenpropylamine, de amfetamineaktiviteit van de phenylpropylamines probeerde te maskeren, probeert men nu hetzelfde met de naphtylethylacetamine om de indolethylacetamide als LSD variant te verbergen.
    Nog even vermelden dat vier grote groepen chemicaliën hallucinogeen werken, door dosis per dosis neuronen van het zenuwstelsel te verwoesten.1) de indolen, (LSD, pado’s en nu bij uitbreiding: de lieve circadianes)2) de cannabinoiden,3) de piperidylbenzylaatesters, (cocaïne,methylphenidaat,Champix,Trazolan)4) de phenylalkylamines.( amfetamines, phenylpropylamines en bij uitbreiding : thiofeenpropylamines).
    Dit heet : vooruitgang in de medische research!

     
     

Comments are closed.

Recente artikelen