SP: ‘Kleinschaligheid moet de norm worden in de zorg’

0
349

toekomst-zorgHet project ‘modernisering’ van de AWBZ is mislukt, concludeerde SP-Kamerlid Renske Leijten donderdag tijdens een Kamerdebat met staatssecretaris Bussemaker. “Topsalarissen, fusies, enorme bureaucratie en concurrentie op prijs; het woord ‘modernisering’ staat in de zorg voor ‘afbraak’. Het roer moet om.”

Afgelopen jaren is geprobeerd de langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten te moderniseren. In de praktijk heeft dit vooral geleid tot slechtere zorg, hogere kosten en meer bureaucratie. Leijten: “Zowel patienten als het personeel loopt gefrustreerd van het kastje naar de muur. Staatsecretaris Bussemaker doet niets anders dan op de winkel passen. Net als bij het bestrijden van de crisis is er geen enkel beleid of visie bij dit kabinet te bespeuren. Met de handen op de rug en met af en toe een zucht laat Bussemaker de zorg verder afglijden in het moeras van marktwerking en liberalisering.”

Leijten pleitte voor een nieuwe norm in de zorg, namelijk: kleinschaligheid. Leijten: “De SP kiest voor buurtteams en kleinschalige wooneenheden in de buurten. Het lijkt een open deur, maar in de zorg is aangetoond dat het werkt. Mensen worden gelukkiger van kleinschalige zorgvormen, zowel om in te wonen als in te werken. Met name omdat mensen elkaar daar weer kennen en tegenkomen.”