Vandaag viert Aspirine® haar 110 jarige verjaardag

Array

aspirineDe pijnstillende, koortswerende en ontstekingsremmende werking van de meer dan honderdjarige Aspirine® kennen we al lang. Een nieuwe studie toont de verdraagzaamheid van Aspirine® op het maagdarm-kanaal en de keuze voor een OTC pijnstiller om kortdurende pijn te bestrijden.Bayer investeert nog steeds in onderzoek en ontwikkeling van de nu 110 jaar oude pijnstiller.

Geschiedenis
Op 6 maart 2009 is het 110 jaar geleden dat Aspirine® in het register van handelsnamen van het Keizerlijk Octrooibureau in Berlijn werd opgenomen: Dr. Felix Hoffmann was erin geslaagd acetylsalicylzuur (ASZ) in pure en stabiele vorm te synthetiseren. Hij kon toen niet weten dat hij op die dag het actieve bestanddeel had gecreeerd voor het in de gehele wereld bekendste en meest gebruikte medicijn Aspirine®. Aspirine® ontwikkelde zich tot een spannend verhaal zonder einde. Zelfs nu, 110 jaar later, vindt men voor dat kleine witte tabletje steeds weer nieuwe toepassingen. Pijnstillend, koortswerend en ontstekingsremmend
Aanvankelijk werd Aspirine® verkocht in poedervorm, maar het duurde niet lang of er werden tabletten van gemaakt. Aspirine® werd al snel wereldwijd het standaardmedicijn voor het verlichten van pijn, het verlagen van koorts en het remmen van ontstekingen.
Het medicijn was effectief, maar niemand wist waarom. Pas in de jaren ’70 ontrafelde de Britse farmacoloog Sir John R. Vane het tot dan toe mysterieuze werkingsprincipe. Hij ontdekte dat ASZ de prostaglandinesynthese remt. Prostaglandines zijn weefselhormonen die verantwoordelijk zijn voor de doorgifte van pijn in het lichaam. Vane kreeg in 1982 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor deze ontdekking.
De samenstelling van Aspirine® werd steeds verbeterd en er zijn ondertussen verschillende vormen beschikbaar. De “klassieke” Aspirine® die snel hoofdpijn verlicht, Aspirine®-C, in combinatie met vitamine C, goed tegen de symptomen van griep en verkoudheid en Aspirine kauwtablet die makkelijk in te nemen is bij koorts en pijn. Daarnaast wordt Aspirine 100 mg als “bloedverdunner” voorgeschreven.

De verdraagzaamheid van Aspirine® op het maagdarm-kanaal en de keuze voor een OTC pijnstiller om kortdurende pijn te bestrijden
aspinine-110Om kortdurende pijn te bestrijden is er voldoende bewijs dat Aspirine een effectieve pijnstiller is. Echter, er wordt vaak voor paracetamol gekozen, terwijl de pijnstillende werking van paracetamol minder lijkt. De reden waarom men vaker kiest voor paracetamol is dat men denkt dat Aspirine meer bijwerkingen geeft dan paracetamol.
Uit een nieuwe studie, onlangs gepubliceerd in the Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics blijkt dat het verschil in bijwerkingen tussen Aspirine en placebo zo klein is bij acute kortdurende pijn, dat een keuze voor pijnstilling gemaakt moet worden op grond van effectiviteit van de pijnstilling en niet op verdraagzaamheid. Van de 2852 patienten die aan het onderzoek meededen zijn 1581 behandeld met Aspirine en 1271 patienten kregen een placebo. Van de Aspirine behandelde patienten kreeg 5,9 % een bijwerking; van de placebo behandelde patienten kreeg 3,5% een bijwerking. De bijwerkingen waren allemaal mild of gemiddeld. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd.

Het oneindige verhaal van het uithoudingsvermogen van een medicijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen