Ernstige bijwerkingen bij gebruik van Emla® crème

Array

emlaEmla® crème bevat lidocaïne en prilocaïne en is een anaestheticum dat wordt gebruikt voor plaatselijke verdoving van de huid voor het inbrengen van een naald of voor oppervlakkige operatieve handelingen. Health Canada berichtte op 2 maart 2009 dat het gebruik van topicale anaesthetica, zoals Emla®, kan leiden tot ernstige bijwerkingen bij zowel volwassen patienten als kinderen. Genoemde bijwerkingen zijn syncope, cyanose, methemoglobinemie, hoofdpijn, sufheid, respiratoire depressie, verwardheid en hartritmestoornissen. De gevoeligheid voor het optreden van bijwerkingen neemt toe bij gebruik van het middel op een groot lichaamsoppervlak, beschadigde huid of wanneer het onder occlusie wordt toegepast. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontving acht meldingen van één of meer vermoede bijwerkingen na gebruik van Emla® crème. Bij de meeste patienten trad een huidreactie op. Syncope werd eenmaal gemeld. Daarnaast was er een melding van een 2-jarig meisje waarbij sprake was van methemoglobinemie, depressie van het centrale zenuwstelsel en coma als gevolg van het aanbrengen van Emla op 80% van het lichaamsoppervlak. Ze is volledig hersteld. Over deze laatste patient verscheen in 2006 een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2006;150(33):1805-7).

Het volledige bericht van Health Canada kunt u hier nalezen.


Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen