Internet en PDA steeds belangrijkere informatiebronnen voor artsen

Array

pda-dokterInternet wordt voor artsen een steeds belangrijker informatiebron. Dat blijkt uit een enquête van Springer Uitgeverij/ Bohn Stafleu van Loghum, uitgever van onder meer MedNet Magazine. Mobiel internet via de Personal Digital Assistant (PDA) wint snel terrein. In mijn ervaring heeft de geneeskunde in Nederland op het moment een haat/liefde-verhouding met het idee en (belangrijker nog) de implementatie van de PDA op de werkvloer. De PDA geeft een arts de mogelijkheid om grote hoeveelheden tekst mee te nemen in een zeer handzaam formaat.

Het Farmacotherapeutisch Kompas

Het Farmacotherapeutisch kompas is één van de naslagwerken waar een arts vaak gebruik van zal maken en is hèt naslagwerk voor alle informatie over geneesmiddelen op de nederlandse markt. Van elk geneesmiddel wordt de werking, de indicatie, de dosering en waarschuwingen en bijwerkingen beschreven, ook in interactie met andere geneesmiddelen. Ik gebruik het FTK bijna dagelijks; sommige patienten krijgen veel verschillende geneesmiddelen en het FTK is het naslagwerk bij uitstek om hun werking en mogelijke interacties goed inzichtelijk te maken. Dit item kost €31,90 en is te bestellen via BSL. De Merck Manual
De fysieke Merck Manual is een relatief klein, dik boek dat gedrukt is op “bijbelpapier”, en dat is passend aangezien sommigen zeggen dat het de bijbel van de geneeskunde is. Een uitgebreid werk met veel informatie over een grote hoeveelheid ziektebeelden, onderverdeeld in kopjes over de presentatie van de patient, de pathofysiologie, etc. Een aanrader om snel informatie over een bepaald ziektebeeld of verschijnsel op te kunnen zoeken. Dit item kost $49,95 en is te bestellen via Unboundmedicine.com.
Diagnosaurus
Een van de belangrijkste dingen in de geneeskunde is natuurlijk de juiste diagnose stellen. Maar ja, het zijn er nogal wat! Om er zeker van te zijn dat je bij een bepaalde patient geen mogelijke diagnoses over het hoofd ziet is er Diagnosaurus, een gratis programma wat een differentiaal-diagnose opstelt: Voor een diagnose of bepaalde symptomen krijg je de meeste andere ziektebeelden die ook de klachten kunnen veroorzaken. Dit item is gratis te downloaden via McGraw-Hill.
MedCalc
MedCalc is er zowel voor de Palm als voor de Pocket PC en is verkrijgbaar op med-ia.ch/medcalc/

ABGpro
ABGpro is een applicatie die na invullen van de bloedgaswaarden de waarschijnlijke oorzaak van verstoringen in de waarden aangeeft.Voor wie een Palm heeft, kijk op deze site.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen