Amerikaanse drogist zet goedkope zorgketens op

Array

geldTijdens het DMAA congres (zie ook de berichten hieronder) kwam  De Walgreen – TakeCare Health Systems als een goed voorbeeld van geïntegreerde zorg naar voren.  Deze zorgorganisatie is een onderdeel van de drugstoreketen Walgreen, is in 2007 opgericht en heeft een landelijke spreiding. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve informatie technologie.

Het systeem is geïntegreerd in de bestaande medische structuren. Zo wordt 15 tot 20% van alle patienten die worden gezien, doorverwezen naar een huisarts en kunnen medische dossiers worden gedeeld met de huisarts.  Het betreft een geïntegreerd model voor het optimaliseren van gezondheid en welzijn van de patient,  de nadruk ligt op kwaliteit en beschikbaarheid van laagdrempelige zorg en de patient staat centraal. Nurse Practitioners en Physician assistents spelen een belangrijke rol in het leveren van zorg en een optimale doorverwijzing naar andere zorgverleners.

Belangrijke uitgangspunten zijn het optimaliseren van de arts-patient communicatie, therapietrouw en de uitkomsten van de zorg. De TakeCare netwerken worden omschreven als een kosten effectief netwerk van partijen die zich inzetten voor het leveren van zorg op maat. Meer dan 90 % van de patienten en bedrijfsmanagers geeft aan tevreden te zijn met de geleverde zorg. Redenen om gebruik te maken van TakeCare zijn: toegankelijkheid, het geen afspraak kunnen maken met de eigen arts, geen arts hebben of het niet verzekerd zijn.

De Take Care Health Systems bestaan uit twee takken. De eerste is Take Care Consumer Solutions, die ongeveer 330 care clinics (soort poliklinieken) heeft in de Walgreen Drugstores (waar je overigens ook foto’s kunt laten afdrukken). Verder de Take Care Employer Solutions, die eerstelijnszorg, health en wellness en bedrijfszorg levert, inclusief een goede distributie van medicijnen. Dit gebeurt in zo’n 370 bedrijven verspreid over heel Amerika.

Al deze informatie kwam naar voren tijdens het toonaangevende Population Health and Disease Management congres dat van 2 tot 4 maart plaatsvond in Philadelphia. Juliusonderzoekers dr. Rob de Leeuw en drs. Adri Peters waren erbij. Wilt u meer weten over dit congres en dit bericht? Stuur een mail naar dr. Rob de Leeuw op [email protected]
auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen