In Spanje leven studenten en ouderen samen

Array

eenzaamJe voelt je eenzaam en onveilig in je huis. Je meldt je aan bij het zorgbureau van de universiteit. Je biedt gratis aan 1. Een kamer 2. Kost en inwoning en 3. Huiselijk verkeer. Je vraagt een student die met jou wil samenleven en enige activiteiten wil ondernemen. De student moet gewoonlijk zes dagen per week tijdens het studiejaar aanwezig zijn. De universiteit betaalt jou 100 euro per maand voor de kost en inwoning van de student. Een zorgvuldige matching tussen student en jou vindt plaats en slaagt. De student blijft gedurende zijn studietijd bij jou wonen. Er ontwikkelt zich een vriendschappelijke, gelijkwaardige relatie.

Dit zorgmodel presenteerde Monica Duaigues van de autonome universiteit van Barcelona tijdens het congres Bridging Knowledge in Long Term Care and Support, dat op 5, 6 en 7 maart plaatsvond in Barcelona. Onderzoekers presenteerden daar vele inventariserende, Europese studies.

Ondergetekende hield daar op uitnodiging twee lezingen over 1. Zorgvernieuwing in Nederland en 2. Het verspreiden van kennis over zorginnovaties. Duaigues zorgmodel heet Viure i conviure ofwel Leven en samenleven. Het is tien jaar geleden begonnen in Barcelona en uitgewaaierd over 21 universiteitsteden in Spanje. Het project is populair in Spanje, vooral bij studenten. Op dit moment zijn er meer studenten dan ouderen beschikbaar. Een Engelse beschrijving (Live and live Together) is in het bezit van ondergetekende. Je treft de PPP van Monica Duaigues en andere lezingen aan op www.bridgingknowledge.net De abstracts van alle inleidingen tref je over een maand aan in het International Journal of Integrated Care. Dat is een peer reviewed, digitaal tijdschrift. Je vindt dat onder www.ijic.org Dat tijdschrift organiseert op 5 en 6 november in Wenen een congres over recente zorginnovaties in Europa en Noord Amerika. Wil jij daar je eigen innovatie presenteren en vergelijken met die elders in Europa? Meld je dan aan met een samenvatting van je lezing. Doe dat vòòr 1 mei. Surf voor alle informatie over samenvatting en inschrijven naar www.integratedcare.eu

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen