Volop kansen voor Europese zorginnovaties

Array

europaDe Europese Unie financiert op dit moment vooral inventariserend zorgonderzoek dat zich uitstrekt over alle lidstaten.  Ze betreffen kort gezegd   1. Gehanteerde concepten:  betekent bijvoorbeeld de term de-institutionalisering in alle landen hetzelfde?                          2. Meetinstrumenten: wordt bijvoorbeeld de International Classification of Functions, Disabilities and handicaps overal op dezelfde wijze ingevuld?  3. Definities van voorzieningen: verstaat elk land bijvoorbeeld hetzelfde onder thuiszorg?              4. Statistische data: wat is bijvoorbeeld de omvang van de eerstelijns geestelijke gezondheidszorg in elke lidstaat.

De inventarisaties rondom de hiergenoemde voorbeeldvragen leveren als bijproduct op dat op Europees niveau thans bekend is in welke landen zich boeiende zorginnovaties zich voordoen. Meestal betreffen die niet een heel land maar enkele steden, regio’s of verzorgingsgebieden van ziekenhuizen. Er liggen volop kansen om zorginnovaties in verschillende landen te vergelijken.  

Tot deze conclusie kwam het congres Bridging Knowledge in Long Term Care and Support, dat op 5, 6 en 7 maart plaatsvond in Barcelona. Onderzoekers presenteerden daar vele inventariserende, Europese studies.

Ondergetekende hield daar op uitnodiging twee lezingen over                                    1. Zorgvernieuwing in Nederland en                                                                                       2. Het verspreiden van kennis over zorginnovaties.                                                       U treft de PPP’s van alle lezingen aan op www.bridgingknowledge.net De abstracts van alle inleidingen treft u over een maand aan in het International Journal of Integrated Care. Dat is een peer reviewed, digitaal tijdschrift.  U vindt dat onder http://www.ijic.org.

Dit tijdschrift organiseert op 5 en 6 november in Wenen een congres over recente zorginnovaties in Europa en Noord Amerika. Wilt u daar uw eigen innovatie presenteren en vergelijken met die elders in Europa? Meldt u dan aan met een samenvatting van uw lezing. Doe dat vòòr 1 mei.  Surf voor alle informatie over samenvatting en inschrijven naar www.integratedcare.eu

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen