Bijwerkingen combinatiebehandeling bij nieuwe HIV-patiënten te voorkomen

Array

vuDoor de huidige combinatiebehandeling is de sterfte van HIV-patienten fors gedaald. Tegelijk vertonen HIV-patienten bij langdurig gebruik steeds vaker ernstige bijwerkingen als insuline-resistentie, botontkalking en verandering in vetverdeling. Deze bijeffecten kunnen de langere levensverwachting deels weer te niet doen. Een deel van deze bijeffecten zijn te voorkomen door een combinatiebehandeling te geven zonder bepaalde geneesmiddelen. Dit concludeert Marit van Vonderen, die 11 maart a.s. promoveert bij VU medisch centrum.

In een tweejarig onderzoek vergeleek Van Vonderen de combinatietherapie van HIV-patienten met en zonder de medicijnen zidovudine (ZDV) en lamivudine (3TC). Deze medicijnen worden er van verdacht de ongunstige effecten op de vetverdeling en insulineresistentie te veroorzaken. Patienten zonder ZDV/3TC ontwikkelden deze bijwerkingen niet, terwijl patienten die de genoemde medicijnen wel kregen wel deze bijwerkingen ontwikkelden. De behandeling zonder ZDV/3TC heeft wel als nadeel dat patienten een hoger cholesterolgehalte in het bloed ontwikkelden. Op basis van deze resultaten concludeert Van Vonderen dat vooral nieuwe patienten, waar mogelijk, de combinatietherapie zonder ZDV/3TC dienen te krijgen. Het onderzoek van Van Vonderen heeft samen met vergelijkbaar onderzoek elders inmiddels geleid tot aanpassing van de richtlijnen voor behandeling van nieuwe HIV-patienten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen