Ik collecteer voor de moeder van mijn vriendin

reuma1Liza Veens (16) collecteert voor het Reumafonds, in de week van 8 tot en met 14 maart. Ze vindt geld ophalen voor het Reumafonds hard nodig, want ze weet wat reuma is: “De moeder van mijn vriendin heeft reuma. Ze heeft moeite met lopen en kan niet goed opstaan uit een stoel. Een potje opendraaien gaat al helemaal niet. Het is vreselijk als je bepaalde dingen niet meer kunt doen vanwege de pijn en de stijve gewrichten. Dingen die voor anderen heel gewoon zijn.”

Liza loopt drie straten af en haalt zo’n tachtig euro op. Ze heeft de collecte overgenomen van haar buurvrouw, die er wegens rugklachten mee moest stoppen. “Als mij zoiets wordt gevraagd, dan doe ik dat”, zegt ze monter.

Ernstig
Liza: “Je hoort zo weinig over reuma, terwijl zoveel mensen het hebben. Dat komt misschien omdat je het vaak niet aan de buitenkant ziet. Nog steeds hoor ik mensen zeggen dat de ziekte alleen bij oude mensen voorkomt. Dat is niet waar: tweederde is jonger dan 65 jaar. Eén op de vijf volwassen Nederlanders heeft reumatische klachten. De kosten aan zorg en ziekteverzuim zijn zo’n 13 miljard euro. Reuma is echt een veel groter en ernstiger probleem dan we allemaal denken.”

Onderzoek
Liza hoopt dat onderzoek, dat door het Reumafonds wordt gefinancierd, betere medicijnen oplevert. Onder andere voor de moeder van haar vriendin. “Daarom collecteer ik. Als ik er één of twee mensen mee kan helpen, ben ik ontzettend tevreden.”