700.000 vluchtelingen in Sudan acuut verstoken van hulp

Array

sudan700.000 mensen in Sudan zijn acuut verstoken van water, voedsel en gezondheidszorg met het verbieden van de grootste Sudanese hulporganisatie Sudo. Aan de overheid gelieerde instanties zouden de hulp overnemen. Daarmee wordt hulp letterlijk een instrument van het politiek militaire conflict, vrezen ICCO & Kerk in Actie.

Afgelopen dagen werd bekend dat de Sudanese hulporganisatie Sudan Social Development Organization (Sudo) per direct het werk moest neerleggen en de kantoren moest verlaten. Sudo is de grootste hulp- en ontwikkelingsorganisatie in Sudan en zet zich vanuit tien kantoren in voor levensreddende hulp aan 700.000 vluchtelingen en arme boeren, met name in Darfur. Daarbij krijgt ze steun van onder andere ICCO & Kerk in Actie.

Ook andere lokale organisaties voelen zich in hun werk bedreigd door voortdurende geruchten dat hun werk gevaar loopt. ICCO & Kerk in Actie roepen de internationale gemeenschap op om in hun diplomatieke maatregelen niet alleen oog te hebben voor de uitzetting van internationale organisaties, maar ook het verbod op werkzaamheden van lokale hulpverleners mee te nemen.

‘De Sudanese overheid is bezig om een kritisch en onafhankelijk maatschappelijk middenveld onklaar te maken, met alle gevolgen voor het opbouwen van een vreedzame samenleving van dien. Zij zaait angst onder mensen uit het maatschappelijk middelveld, om op die manier ultieme controle te krijgen over Darfur’, aldus Jack van Ham, algemeen directeur van ICCO.

‘Deze situatie is levensgevaarlijk. Collega’s van de lokale organisaties waarmee we samenwerken zijn de wanhoop nabij. We moeten nu alle zeilen bijzetten om deze mensonterende vorm van politieke manipulaties te stoppen.’

ICCO & Kerk in Actie werken in Zuid- en Noord-Sudan samen met zo’n 20 partnerorganisaties aan verbetering van levensomstandigheden van de bewoners. ICCO & Kerk in Actie zetten zich daarbij in voor initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan vredesopbouw en versterking van een vreedzame samenleving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen