Revalidatieprogramma’s in Duitsland succes

Array

univeHonderden Nederlandse knie- en heuppatienten Univé-VGZ-IZA-Trias laten zich in Bielefeld opereren. Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) biedt haar klanten sinds twee jaar de mogelijkheid te revalideren in een comfortabele revalidatiekliniek in Duitsland na een knie- of heupoperatie. Patienten worden geopereerd door een gespecialiseerde top-arts in het Städtischen Klinikum in het Duitse Bielefeld en revalideren in de nabijgelegen Median-revalidatiekliniek. Onderzoek onder de patienten heeft uitgewezen dat zij erg enthousiast zijn over het arrangement. Komende dinsdag wordt de 250e patient in het Brabantse Bakel in het zonnetje gezet.

Het programma knie- en heupoperaties in Duitsland biedt verzekerden van Univé-VGZ-IZA-Trias een alternatief voor de Nederlandse behandeling. In Nederland verblijf je ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis en dien je aansluitend te revalideren met behulp van fysiotherapie. Vooral voor de wat ouderen onder ons die niet direct 24 uur iemand in hun omgeving hebben die hen thuis kan begeleiden is dat soms een lastige situatie. In Duitsland verblijft de patient ongeveer twee weken in het ziekenhuis en aansluitend drie weken in de revalidatiekliniek. De reacties zijn enthousiast. “Vooral omdat men na vijf weken intensieve begeleiding verder is dan wanneer dat op de Nederlandse manier zou gebeuren”, aldus Johan van Zeelst, regiodirecteur zorg Zuid Oost Nederland van Univé-VGZ-IZA-Trias. Wij vinden het programma een mooie aanvulling op ons bestaande aanbod. Zeker gezien de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding”.

Dat de verzekerden het een goed alternatief vinden blijkt uit het onderzoek dat gehouden is in opdracht van de Median-revalidatiekliniek. 90% van de verzekerden beoordeelt de revalidatiekliniek met de kwalificatie “goed” of “uitstekend”. Alhoewel het een ingrijpende beslissing is om vrienden, kennissen en familie gedurende 5 weken achter te laten, kiezen jaarlijks ruim 100 verzekerden (2% van alle knie- en heuppatienten) voor deze route naar Bielefeld.
De revalidatiekliniek doet er alles aan om patienten in de watten te leggen en kundig te begeleiden. Iedere patient heeft een privé-kamer, volpension en het is mogelijk een partner of kind mee te nemen. Daarnaast kunnen patienten therapieen volgen om hun leefstijl te verbeteren. Zo kan de patient kiezen voor een ‘stoppen met roken’-programma of werken met een dietiste aan gewichtsbeheersing en meer te weten komen over gezonde voeding. Ook massages, warmtetherapie en ontspanningsessies maken deel uit van het arrangement.

De kliniek kan ervoor zorgen dat de patient opgehaald en teruggebracht wordt op een aantal locaties in Nederland. De medewerkers spreken Duits, maar voor noodgevallen is er een tolkenservice.
“Wij vinden de samenwerking met onze Duitse partners erg speciaal en wilden daarom iets leuks organiseren rondom de 250e patient die gebruik heeft gemaakt van het programma”, zo vertelt Johan van Zeelst.

Dinsdag 10 maart is in Bakel(Brabant) meneer Kampen, de 250e patient van de Median kliniek, in het zonnetje gezet. Meneer Kampen kreeg een elektrische fiets aangeboden (een zogenaamde E-bike) met de bijbehorende fietsverzekering van Univé. Regiodirecteur Johan van Zeelst overhandigde onder toeziend oog van een goed vertegenwoordigde Duitse delegatie, de fiets en benadrukte in zijn toespraak waarom de samenwerking met Bielefeld zo belangrijk is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen