Geen verbod op samenwerking Houtense huisartsen en apotheek

De Houtense huisartsen mogen in door hen opgericht Eerstelijns Medische Centra (EMC’s) samenwerken met één apotheek. Dat heeft de rechter vrijdag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door twee apotheken waarmee de huisartsen geen samenwerkingsovereenkomst waren aangegaan.

apotheekDe Stichting Houtense Huisartsen (SHH) heeft besloten om in Houten vier EMC’s op te richten waarin huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, verloskundigen en eerstelijns psychologen zullen worden gevestigd en heeft in dit verband gekozen voor een centrale apotheek met satellietapotheken. De verwachting is dat binnen drie jaar 80 procent van de medicijnen worden afgenomen van de in de EMC’s gevestigde apotheek. Er is tot nog toe één EMC opgericht waarin een door SHH geselecteerde apotheek is gevestigd.

De twee andere apotheken wilden dat de rechter een verbod uitsprak op deze samenwerkingsvorm, omdat het in strijd zou zijn met onder meer het Besluit Geneesmiddelenwet en de Mededingingswet, maar volgens de rechter houden de huisartsen en apotheek zich aan de geldende regels. Zo is niet gebleken dat de samenwerking tot gevolg heeft of kan hebben dat de verstrekking van geneesmiddelen door andere overwegingen dan die van een goede geneesmiddelenvoorzieningen wordt beïnvloed. De huisartsen nemen geen deel in de door hen geselecteerde apotheek. De huisartsen hebben hun patienten er ook uitdrukkelijk op gewezen dat de patient en niemand anders bepaalt bij wie de medicijnen worden gehaald.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen