Oproep aan apotheekhoudenden en zorgverzekeraars

apotheekhoudendenDe NZa roept apotheekhoudenden en zorgverzekeraars op melding te maken van relevante zaken betreffende de contractonderhandelingen farmacie in het licht van het flexibele tarief farmaceutische zorg. Per 1 januari 2009 heeft de NZa een tarief voor farmaceutische zorg vastgesteld, waarbij voor het eerst een vrij onderhandelbare ruimte wordt geboden, niet alleen naar beneden, maar ook naar boven. Een flexibel tarief geeft apotheekhoudenden en zorgverzekeraars voor het eerst de mogelijkheid binnen bepaalde grenzen te onderhandelen over de prijs (hoogte gedifferentieerde receptregelvergoeding en claw back korting) en kwaliteit van farmaceutische zorg. Door een hogere vergoeding voor bepaalde dienstverlening mogelijk te maken, wil de NZa ruimte creeeren voor differentiatie in kwaliteit, soort zorgverlening en innovatie. Dit moet voordelen opleveren voor de consument in termen van verbetering van de resultaten van farmacotherapie. Het flexibele tarief is in lijn met de Lange Termijn Visie van de Minister en het advies van de NZa om per 1 januari 2011 over te gaan tot vrije prijsvorming. De ruimte in het tarief 2009 stimuleert partijen tot onderhandeling en is voor de NZa een graadmeter hoe de rollen in 2009 door marktpartijen worden opgepakt.

De NZa zal in 2009 gaan monitoren in hoeverre partijen hun rol oppakken en gaan onderhandelen en of er sprake is van evenwichtige marktverhoudingen. Indien onderlinge afspraken niet of onvoldoende van de grond komen, is het belangrijk te weten wat hiervan de oorzaak is.

Voor de monitor zullen betrokken partijen, waaronder apotheekhoudenden en zorgverzekeraars, worden geïnterviewd. Onderzoeksbureau TNS NIPO zal daarvoor een representatieve steekproef van apotheekhoudenden in week 14 en 15 benaderen met een online vragenlijst. De betreffende apotheekhoudenden zullen hiervoor twee weken van te voren een uitnodiging ontvangen.

Omdat het onmogelijk is alle betrokkenen te interviewen, roept de NZa apotheekhoudenden en zorgverzekeraars op melding te maken van relevante zaken betreffende de contractonderhandelingen farmacie in het licht van het flexibele tarief. Dit kunnen zowel positieve als negatieve signalen zijn. U wordt verzocht uw melding zo concreet en onderbouwd mogelijk in te dienen ten behoeve van een objectieve analyse. U kunt uw melding doen via [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen