Theo Kralt ontkent gevolgen van mismanagement niet

Array

top-philadelphiaActualiteitenprogramma Zembla besteedde afgelopen week aandacht aan de zorgonderneming voor verstandelijk gehandicapten Philadelphia, die op dit moment in grote financiele problemen verkeert. De programmamakers schetsten een beeld van een bedrijf waarin geen kritiek van werknemers werd geduld en waar het toezicht van de Raad van Commissarissen niet goed functioneerde, ondanks de aanwezigheid van bestuurlijke zwaargewichten zoals Elco Brinkman en huidige minister van Justitie Hirsch Ballin.

Het televisieprogramma Pauw en Witteman werd door  Theo Kralt de juistheid van de enorme verliezen niet in twijfel getrokken. Zembla stelden het beleid in de uitzending van afgelopen weekend aan de kaak, de (voormalige) bestuurders van zorgonderneming Philadelphia – voor verstandelijk gehandicapten – hebben patienten in de steek gelaten en onvoldoende zorg geboden.

Hoewel de een tot taak had de ander te controleren, lukte het de hoogste heren van de Stichting Philadelphia Zorg om van 25 miljoen euro’s aan reserves -waarvan nog vier ton resteert – af te glijden naar 24 miljoen verlies, waar elke maand een miljoen bij komt. Theo Kralt is één van de voormalige directieleden die onder vuur ligt in Zembla en kan zich absoluut niet vinden in het beeld dat van Philadelphia wordt geschetst. Volgens Kralt liggen de zaken in werkelijkheid anders en zijn in de periode dat hij in de Raad van Bestuur zat geen grove fouten gemaakt.Toch ontkende hij niet dat er grote verliezen zijn geleden en oordelde slechts dat Zembla wellicht iets te vroeg conclusies heeft getrokken. In zijn betoog kwam niet naar voren dat de getrokken conclusies juist zouden kunnen zijn. Kralt was bij Pauw en Witteman om het een en ander in het reine te trekken maar ontkende niet dat er zulke zware verliezen zijn geleden door mismanagement. Het was volgens Kralt alleen te vroeg om dergelijke uitspraken nu al te kunnen doen. Geld dat binnenkwam via onder andere donaties van ouders van patienten en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) – gemeenschapsgeld dus – werd geïnvesteerd in prestigieuze objecten; kastelen, kloosters en hotels.

Jammer genoeg werd door Pauw en Witteman geen aandacht besteed aan de hobby van Kralt, die een belangrijke rol speelde in de keuze van het vastgoed voor Philadelphia. De honger van de directie van Philadelphia naar imposante vastgoedprojecten was onstilbaar, zeggen kenners van de organisatie. Volgens hen was de voorliefde van Theo Kralt voor kastelen en kloosters en oude adellijke geslachten daarbij leidend. Kralt wilde mooie gebouwen, en dus kocht Kralt mooie gebouwen. De plannen daarmee en de bekostiging was van later zorg. Kralt hoefde hier bij Pauw en Witteman geen commentaar op te geven.

Het bestuur van Philadelphia deed de laatste jaren enorme investeringen in onroerend goed, bedoeld voor de huisvesting van verstandelijk gehandicapten. Slechte exploitatie en financieel wanbeleid zorgden echter voor grote verliezen. Het toenmalige bestuur van Philadelphia leed aan grootheidswaanzin en was meer geïnteresseerd in investeringen in monumentaal vastgoed dan in het leveren van goede zorg, aldus Zembla.

Philadelphia, met een hoofdkantoor in Nunspeet, verzorgde van oudsher de huisvesting en zorg voor verstandelijk gehandicapten in kleine instellingen en (woon)huizen. Maar dat was vanaf 2003 niet meer voldoende. De directie van Philadelphia, waarin de CDA-coryfeeen Frits Brink (voormalig burgemeester van Veenendaal en NCRV-directeur) en Theo Kralt (oud-buitenlandsecretaris van de partij) het voor het zeggen hadden, besloot dat groei de enige weg voor de zorginstelling was.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

24 thoughts on "Theo Kralt ontkent gevolgen van mismanagement niet"

  1. Werd er daar niet over gepraat? Volgens mij hebben wij een andere uitzending gezien. Witteman vroeg meerdere malen naar het waarom van een kasteel en volgens mij zat hier nog best een logische verklaring van Kralt gezien de grondprijs van de locatie en de mogelijkheden tot bouw van appartementen.

  2. g. van oudenallen, oud tweede kamerlid

    Geachte redactie,Ik geloof dat u nu geheel de plank misslaat. Ik heb de heer Kralt horen zeggen bij pauw en Witteman dat de cijfers nog niet bekend zijn. En nog veel meer. Uw tekst dat zij mismanagement toe zouden geven is onzin.U doet nu net wat de heer Kralt zegt: de media misbruikt en gebruikt halve informatie. het lijkt mij da tu uw bericht moet aanpassen! g. van oudenallen, oud tweede kamerlidps kent u dit persbericht?

    Persbericht, 18 maart 2009
    =================
     
    Vandaag woensdag 18 maart 2009 zal een van de oud-bestuurders van de Raad van Bestuur
    van Philadelphia* in het programma Pauw & Witteman een reactie geven op de persuitlatingen die de stichting en zijn oud-bestuurders tot hun verwondering voor hun kiezen hebben gekregen.
     
     
     
    De heer Theo Kralt zal melden:
    -         dat er wel degelijk een goede controle, accountantsverklaringen, taxaties,
    exploitatiebegrotingen en jaarrekeningen aanwezig waren en streng beleid is geweest voordat er aankopen** zijn gedaan en goed intern overleg tot en met 2007. En dat de Raad van Bestuur de Raad van Commissarissen over alle transacties adequaat zijn geïnformeerd.
    -         dat in 2008 er een fusie Espria – een samenwerking tussen Evean Groep, Philadelphia en Woonzorg Nederland is ontstaan en er nu gesproken wordt over negatieve cijfers*** die plots vanaf 2008 er zouden zijn; terwijl onduidelijk is(nog geen accountantsrapport 2008) dat deze uit fusieperikelen en een boekhoudkundige uitleg voort kunnen komen, in plaats van uit de werkelijkheid voort zouden kunnen komen.
    -         Dat gedwongen ontslagen van medewerkers in vaste dienst niet nodig lijken
    -         Dat het lijkt dat er in de media onvolledige en verkeerde informatie over Philadelphia is uitgebracht en kwaad over de oud bestuurders wordt gesproken
     
      
     
    *-De Stichting Philadelphia Zorg is een landelijke netwerkorganisatie voor mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, ongeacht oorzaak, beperking of leeftijd.
     
    **-Aankoop van historische gebouwen zijn mogelijk en kunnen worden benut mits deze financieel verantwoord kunnen worden ingezet en met integratie een maatschappelijk doel dienen,
    -de huur of aanschaf van projecten zijn altijd gebaseerd geweest op de regelingen van de huisvesting binnen de bestaande regelingen, anders had er niet aangekocht of gehuurd kunnen worden.
     
     ***- er is nog geen accountantsverklaring 2008 aanwezig en wordt er nu te vroeg gesproken over resultaten of minposten terwijl de accountants begin maart 2009, een normaal verschijnsel, nog volop bezig zijn om een rapport 2008 uit te brengen
     

  3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ van Oudenallen,

    De heer Theo Kralt meldde inderdaad dat er wel degelijk een goede controle, accountantsverklaringen, taxaties,
    exploitatiebegrotingen en jaarrekeningen aanwezig waren en streng beleid is geweest voordat er aankopen zijn gedaan en goed intern overleg tot en met 2007. En dat de Raad van Bestuur de Raad van Commissarissen over alle transacties adequaat zijn geïnformeerd. En hij zegt dat de hij de beeldvorming eenzijdig vond en te weinig op de cijfers gebaseerd vond. Verder zegt hij dat de accountantsrapporten nog niet openbaar is. Dat hij de managementsamenvatting ingezien heeft en hij zegt niets over wat hij dan gezien heeft waarop hij het vermoeden heeft dat de cijfers niet zouden kloppen.

    Zorg gaat ten alle tijden over kwaliteit. Op basis van de uitspraken van mevrouw Oosterbeek en haar zoon Wim kan ik niet concluderen dat zij iets uit hun duim zuigen. Kralt specificeert dat de zoon van mevrouw Oosterbeek specifieke zorg nodig had en niet tevreden was en dat Philadelphia haar best heeft gedaan. Dat is subjectief. Als zelfs Wim de zorg als onvoldoende betiteld is de plank mis geslagen.

    de aankoop van Kastelen en Burchten hoort niet thuis in het rijtje van kwaliteitsverbeteringen voor dubbel gehandicapten zorgconsumenten. Een mooie gebouw biedt hen niets, zorg, aandacht en een persoonlijk behandelplan moet leidend zijn.

    Boekhoudkundig kan je een heleboel rechtbreien en uitleggen. Als de Stichting Philadelphia Zorg een landelijke netwerkorganisatie voor mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, ongeacht oorzaak, beperking of leeftijd horen daar passende locaties bij die bij deze mensen passen en afgestemd zijn op de zorg en niet op hetgeen bestuurders wel leuk lijkt. Kralt draait om de hetebrij heen en dat is kwalijk. Domweg stellen dat men het te vroeg is voor conclusies, is wat gemakkelijk. Kralt was verantwoordelijk voor de gebouwen, gebouwen waar zorg in geleverd zou worden. Ik heb diverse projecten voorbij zien komen waar wel geld voor is betaald en waar 0,0 zorg in is gerealiseerd. Dat is de hoofddoelstelling van Philadelphia. Anders zou het wel een vastgoed organisatie heten. Kralt praat als vastgoed handelaar terwijl hij gebouwen moest realiseren waar zorg geboden moest worden. Dan kan de  aankoop van historische gebouwen  mogelijk zijn maar als je vervolgens geen zorg in de gebouwen realiseert dan heb je je doel gemist en dus slecht werk afgeleverd. En laten we eerlijk zijn, de verwarming van een kasteel kost over het algemeen veel meer dan een modern, en dan misschien, een beetje minder “geil”uitziend pandje. Alleen een accountantsverklaring 2008 zegt maar een beetje, ontevreden patienten. Dat zegt meer. Per slot moet je als zorginstelling zorg leveren en primair aan zorg is de kwaliteit. Lege en onafgebouwde gebouwen, bieden patienten niets!

    Ik begrijp dat u van Dreams Come True Studiobent, is u die heuse spindokter? Dat Kralt een spindokter heeft.

  4. Willem Centjes,Het is jammer dat de heren Pauw en Witteman de heer Kralt hebben laten ontsnappen als het gaat over de cijfers van 2008. Hij kreeg bij doorvragen een wat selectief geheugen. Vb. de verkoopwaarde van Egbertsduin.Zonder met zijn ogen te knipperen meldde hij dat men al in 2006 van plan was, dit hotel te sluiten!! Onzin. Het werd op dat moment nog verbouwd tot zorghotel. Het was nog niet eens gestart! Probleem hierin is echter dat hij niet liegt, maar de halve waarheid vertelt. Het zorghotel was helemaal niet bestemd voor een explotatie voor gehandicapten, maar was een dekmantel voor een plan tot sloop in 2008 (uiterste datum 1 nov). Het moest plaats maken voor vakantiebungalows ten faveure van ….. de heren B en B en co.Omdat de raad van commissarissen echter zelf de deadline van 1 nov niet heeft gehaald, staat het nu leeg en te koop. Wat ook helemaal niet belicht is in de uitzending is het feit dat momenteel vele gezinnen in grote spanning leven omtrent de baan bij Philadelphia. Het sociaal plan is goedgekeurd, maar nog niet bekrachtigd, de reorganisatie in volle gang.Wie weg kan komen, vlucht weg, ontslagen dreigen. Allemaal spanningen, veroorzaakt door deze hautaine bestuurders. Maar geen woord daarover. Wel hun eigen straatje schoonvegen. Het zou goed zijn als het journaille een keer eens daadwerkelijk goed gefundeerd onderzoek zou doen. ( het artikel in de Volkskrant was onvolledig en de uitzending van Zembla ronduit mager). Ontevreden ouders aan het woord laten is niet moeilijk omdat er altijd wel in een organisatie iets te vinden is. Maar al die duizenden die het wel naar hun zin hebben, zijn in grote verwarring. Ze snappen niet waarom dit nu zo moet gaan. Omdat de mensen die wel weten van de hoed en de rand allemaal moeten vrezen voor hun baan, wordt er niet gesproken, maar het verdriet en  groeiende woede bij al deze harde werkers groeit met de dag. Deze mensen moeten maar eens aan het woord komen i.p.v. de arrogante bestuurders. Zo relaxed zat meneer Kralt er nu niet bij. Over de reactie van meneer Brink bij omroep Gelderland nog maar niet gesproken. Als de definitieve cijfers bekend zijn, ( en te verwachten is dat deze niet veel zullen afwijken van het voorlopige rapport) is meneer Kralt niet meer degene die terug mag komen maar een vertegenwoordiger van de onslagenen. De slachtoffers van deze wanvertoning. Wellicht dat anderen dan ook de moed krijgen de waarheid te vertellen zodat iedereen weet hoe het precies zit.

  5. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Peter Willemse

    Elk gebouw van Philadelphia waar geen zorg in is verleend en niet eens een kantoor functie heeft gehad is weggegooid geld. Wel eens nagedacht over de stookkosten van een kasteel als zorginstelling?

    Kralt draaide om de hetebrij heen. En heeft weinig concrete antwoorden gegeven. Hij ontweek alles door het optrekken van rookgordijnen

  6. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Willem
    Vanwege die halve waarheden ook de titel. Iets waar de Gonny van Oudenallen zich,  kennelijk namens Kralt, al boos over bij onze redactie meldde.

  7. g. van oudenallen, oud tweede kamerlid

    Beste  mensen,Kunnen wij dingen niet persoonlijk maken; ik reageer op zorg, op misstandenin de zorg en op onzorgvuldigheden. Vervolgens gaan mensen bepaalde dingen richting mij roepen, terwijl ik objectief probeer mee te denken;Juist omdat ik niet in de zorg zit zoals hier zie ik iets dat opallend is;Ik heb juist op dat programma gelet omdat ik de dag daarvoor in de tweedekamer was en daar natuurlijk over Philadelphia sprak. Nu heb ik wat informatiemaar ook ik mag niet eerder dan over enkele weken wat zeggen.Wat ik hoorde en u misschien niet is dat de heer Kralt meldde dat hijover 2008 niets kan zeggen, en dat zal zijn dat hij niet in de positie is daarover iets te zeggen. Dus al zou hij misschien willen hij is geen voorzitter van die raadvan bestuur. Ik denk dat als wij allen even afwachten dat  er straks doorde jaarrekening veel duidelijkheid komt. En dan kan men kijken of er dingenfout zijn gegaan of niet. Ik zie een BDO rapport die niet gebaseerd is op…cijfers maar op veronderstellingen; goedbedoeld maar de waarheid iser pas als de cijfers er aan komen. Ook merk ik dat in de discussie 2008de fusie niet hardop genoemd wordt. Wellicht zit daar iets in datpijnpunten veroorzaakt. Dus de algemeen voorzitter van die 3fuserende stichtingen moet gewoon zorgen dat die er met spoedzijn en dan een goede persconferentie waarop op vragen antwoordkan worden gegeven. Ik zie nu dat er op ongestelde vragen eeninvulling door journalisten wordt gedaan; slechte zaak.’Met vriendelijke groet,g. van oudenallen, oud tweede kamerlid

  8. Ik ben begeleider bij de stichting. Elke dag heb ik te maken met consequenties van tijd- en geldgebrek. Zoveel clienten en maar zo weinig vaste groepsleiders want daar is geen geld voor. Geen uitjes voor clienten, want geen geld. Geen extra handen om te zorgen dat de boel een keer echt goed schoon is, want geen geld. Iemand met verdriet geen aandacht kunnen geven..want geen tijd …want geen geld. Dit probleem is weliswaar bijna overal in de zorg terug te vinden; begeleiders en clienten lijden onder beslissingen genomen door management of dingen opgelegd vanuit de politiek. Soms zijn deze dingen nodig en soms vraag je je af of de mensen die deze dingen willen doorvoeren enig realiteitsbesef bezitten. Dat het om MENSEN gaat. Om kwetsbare mensen die net als zij gezien en gehoord willen worden en dat dat niet gaat als de insteek is om met zo min mogelijk personeel,dat je zo min mogelijk betaalt, zo veel mogelijk te doen.Ik moet zeggen de houding van de heer Kralt gisteren tijdens pauw en witteman mij dan ook behoorlijk in het verkeerde keelgat schoot.Iemand hoeft uiteraard niet huilend op de schoot van jeroen of paul te gaan liggen, maar iets meer bescheidenheid en iets minder arrogantie zou op zijn plek geweest zijn.Ik las laatst een ingezonden brief in een krant van iemand die vertelde dat als je de kassa van de AH leegrooft je er een strafblad, je ontslag en een slechte naam aan overhoudt.. maar je als je een “groter jongetje bent je blijkbaar voor miljoenen weg kan roven en nog geld toe krijgt als je maar met een stalen gezicht volhoudt dat je het allemaal geweldig hebt gedaan.Als ik meneer Kralt of een van de andere heren was, zou ik toch iets minder lekker in mijn bedje in mijn dure huis liggen als ik mijn hart en hoofd open zou stellen en me zou realiseren wat voor gevolgen mijn keuzes hebben voor al die duizenden clienten en begeleiders.

  9. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Lisa,

    ik ben het helemaal met je eens. Zijn houding klopte niet met hetgeen gebeurd is. Jammer dat jij en je collega’s en de patiënten de dupe worden van deze megalomane managers

  10. g. van oudenallen, oud tweede kamerlid

    Beste mensen,Ik heb naar aanleiding van de berichten over Philadelphia met de heer Kralt gesproken en ik weet waarom hij in dat programma kwam; nl om te laten zien dat hij als oud-bestuurder niet “wegdook’. Echter ik merk dat wij het onderwerp zorg en tekorten bespreken; dat helaas losgekoppeld is van het onderdeel huisvesting!Als er vragen over dat onderwerp zouden zijn gesteld denk ik dat de heer Kralt en ieder ander die daar mee te maken heeft kan melden dat er structureel minstens 2% op jaarbasis minder in de zorg komt. Pauw en Witteman wensten niet tehoren wat hij van de zorg op zich vond, zie hoe op het einde in het programma alshij echt inhoudelijk wil reageren op angela groothuijzen’s opmerking hij geenruitme krijgt. Ik denk dat als iemand als Kralt en zijn collega’s meer nadenkenover personeel en patienten dan vele mensen nu de indruk krijgen; echterhet programma het forum wilde slechts het over aanschaf van grote dingen hebben. Dat was jammer want de vraag die gesteld had kunnen worden iswaarom bent u hier, wat voelt u voor Philadelphia en meer en dan had er vasteen ander verhaal gekomen dan als je iemand,  die net als u en ik  weten, dat jeslechts met velevele handtekeningen toestemming krijgt omdit soort gebieden op te kopen met een ebstemmingsplan met een exploitatiebegroting etc.etc. iets te vragen terwijl de vraag onduidelijk is. Dan hebben pauw en Witteman hun huiswerk niet gedaan of doen mee aan populistisch tvmaken; filmpjes diegekleurd zijn, ex-werknemers waarvan je niet weet waarom die daar niet meer werkt. Het is eng om te zien welke ruimte een tvploeg neemt om zijn meningen neer te zetten(zembla). Zo is het niet meer een onderzoek maar een journalistiekcolumn waar je weer alles mag zeggen….Mijn voorstel zou zijn; om een aantal vragen op te stellen die iedereen die kritiek heeft op philadelphia heeft en dan wil ik best mee werken dat wij van de raad van bestuur en of de heer kralt die antwoord krijgen. Alleen meldde hij; nu nog te vroeg ik mag nog niet op alles een antwoord geven…. Dus de antwoorden zullen wellicht dan iets later komen, Maar kom op met vragen! Ook ik ben benieuwd wat daar nou echt aand e ahnd is.

  11. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ van Oudenallen

    Jammer dat u keer op keer een meneer Kralt in bescherming lijkt te nemen en voorbij gaat aan al die patiënten die betaalde zorg ontberen. Een kasteel met grond kopen voor een klein groepje vegetarische ouderen is megalomaan. Het dient namelijk niet een hele grote groep mensen die zorg echt nodig hebben. Vegetarische ouderen kunnen ook prima wonen met niet vegetarische ouderen als ze een gespecialiseerde kok in de instelling hebben en dat kost niet ruim 6 miljoen zonder dat er nog maar een seconde zorg is verleend.  Ik denk niet dat uw medewerking nodig is om vragen te beantwoorden van een heer Kralt. Het gaat namelijk niet om de heer Kralt maar om mensen die zorg zouden krijgen. Lees de reactie van Willem nog maar eens, misschien valt het kwartje dan dat meneer Kralt zich eigen vreselijk moet schamen! Dat geldt overigens ook voor Frits Brink en alle andere hoge heren die nu wat minder makkelijk op het haagse pluche zitten!

  12. @van OudenallenAl uw stukjes, uw betiteling oud 2e kamerlid, uw opwerping mee te doen in een overleg met dhr Kralt, doet mij steeds meer vermoeden dat u op een of andere manier uzelf wil profileren. Laat één ding duidelijk zijn: ik zeg het wat kort door de bocht maar niemand zit momenteel op u te wachten voor een soort mediatorschap. Uit uw laatste reactie laat u wederom zien nog totaal geen kennis te hebben van de werkelijke stand van zaken. Het gaat momenteel om een herstellen van een zieke organisatie waarbij de client centraal staat maar ook de werknemers, waaronder momenteel veel onrust heerst. De heren bestuurders hebben al vele jaren “goed voor zichzelf gezorgd”. Nu zijn eerst de clienten en medewerkers aan de beurt. Elke vorm van discussie over de jaarcijfers leidt alleen maar af van het werkelijke doel.Als het slechts bij het project van het kasteel was gebleven en er een goede projectleiding was gevoerd, had het wellicht nog een succes kunnen worden ook. Maar het was en ,en en, en en. Het kapitaal (Philadelphia was een rijke stichting) was afkomstig van o.a. legaten en giften. Dat doen mensen uit dankbaarheid voor de geleverde zorg. Maar al die gelden zijn niet bedoeld om er hobbiistische projecten mee te financieren.Als de noodklok half 2008 wordt geluid dat er financieel zwaar weer op komst is dan ben je als bestuurder verantwoordelijk. Als eind 2008 de banken dreigen de salarissen niet meer te betalen, dan is de pot leeg. Zo simpel is het. Daarvoor hoeven we niet op een definitieve jaarrekening in mei te wachten waaruit we kunnen opmaken of er wellicht te veel met geld naar projecten is geschoven.Natuurlijk wordt er in de media te veel gegist naar oorzaken. Natuurlijk wordt er veel te makkelijk geroepen dat het om AWBZ gelden gaat. Een fusie (Espria), een reorganisatie en de al eerder genoemde projecten tesamen zijn Philadelphia te veel geworden. Blijft onverlet dat je als bestuurder simpelweg verantwoordelijk bent. En met salarissen van ver boven de Balkenende-norm moet je dan ook niet klagen als je kop wordt geeist, als het mis gaat. Dus niks medelijden met dhr Kralt. Niks proberen je straatje schoon te vegen, maar zeggen dat je het niet goed gedaan hebt en spijt betuigen t.o.v. alle clienten en medewerkers die nu in de stront zitten. Dan kunnen mensen wellicht nog respect opbrengen. Gewoon zeggen dat je het fout hebt gedaan. Maar in deze proberen nog recht te praten wat krom is (lees leeg is), nee daarvoor kan blijkbaar alleen nog mevr. v Oudenallen waardering opbrengen. Meer kennis van zaken geeft een genuanceerdere mening en wellicht een conclusie dat het beter is als bestuurder met (Philadelphia) boter op je hoofd, te zwijgen.  

  13. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Willem,

    Ik begrijp precies wat je bedoeld! Had hetzelfde gevoel en heb diverse mailtjes en belletjes gehad.

  14. Ik werk nu ruim 10 jaar bij Philadelphia in de ambulante zorg.Mijn clienten ken ik inmiddels van haver tot gort.Eén van die clienten wil ik nu schetsen als bron van Philadelphia inkomsten. Vol vertrouwen en dank gaat zijn erfenis(je) straks naar de Stichting Philadelphia Zorg. Hopelijk naar de zorg. Voor de heren aan de top is het niks, maar voor mijn client is het alles.Het gaat om een alleenwonend manneke van ruim 60 jaar, die ik al die jaren minstens één maal per week zelf bezocht ( en nog steeds bezoek).Hij is een harde werker, ’s morgens vroeg naar de sociale werkplaats, eind van de middag pas weer thuis. Hij verdient een schijntje, maar met onze hulp houdt hij net genoeg geld over om z’n huisje te onderhouden, een bromscooter te kunnen rijden en z’n shagje te kunnen roken.Met veel pijn en moeite oogt hij netjes, is z’n huishouden op orde, en….topprestatie, hij heeft een alphabetiseringscursus gevolgd waardoor hij een klein beetje kan lezen en schrijven.Een client om trots op te zijn en trots te zijn dat we dat allemaal konden bereiken. SAMEN met hem hebben we dit allemaal bereikt.Maar: al ouder wordend zou hij zo vreselijk graag een klein autootje willen hebben, een bromautootje is hem al genoeg. Hoewel we ons in allerlei bochten wringen vrees ik dat het niet gaat lukken.Daarnaast zie ik dan die kastelen, daarnaast zie ik dan de leasebak van de heer Brink, de arrogantie van de heer Kralt bij Paul en Witteman die zich waarschijnlijk ons manneke niet eens kunnen voorstellen, domweg omdat ze dit soort mensen nooit zullen ontmoeten.Kunt u zich voorstellen dat ik na alle gebeurtenissen de neiging krijg om het bijltje er bij neer te gooien?Kunt u zich voorstellen dat ik de tranen in de ogen had tijdens de uitzending van Zembla. Kunt u zich voorstellen dat ik af en toe witheet word?Als dat zo is snapt u ook het doorzettingsvermogen van de mensen op de werkvloer, die in de gaten hebben gekregen dat de verhoudingen zoek zijn, maar desondanks voor mensen als mijn client blijven zorgen.En de moed en het vertrouwen die deze clienten nog steeds in ons begeleiders hebben.NAAST MENSEN STAAN, ja ja……..

  15. Lachwekkend die Kralt bij Pauw en Witteman.  Gedraagt zich als een 5 jarig ventje dat appels uit de tuin van de buurman plukt maar pleit zichzelf onschuldig omdat niemand weet hoeveel appels de boom had.  En dan hebben we juffie Van Oudenallen, wat een carnavalsnummer is dat. Toevallig toch niet dat bijziende type die op 5 meter afstand Hoogervorst niet herkende? Of de dame die volgens wikipedia al eens in opspraak kwam met financien? Mag hopen dat het een andere dame betreft…. Fouten maken mag hoor maar met een arrogante smoel net doen of je geweldig functioneerde……gadver. Maar goed, de deksel van de beerput is een beetje verschoven…….de onthutsende gierlucht zal nog erger worden,  we zijn er nog niet ouwe jongens…Trouwens Brink, vriend, 1 april wel even de leasewagen inleveren, geen grap. En graag even wat nadere info over de gouden handdruk.

  16. @Fred,Je bent dus op de hoogte of is het een gok m.b.t. de Audi A8?

  17. Redactie Medicalfacts/ER

    @ Willem, Heeft die Frits dan tot 1 april in de auto van Philadelphia
    mogen rijden? Een A 8 nog wel. Ach ja dat heb je ook wel nodig als je zo’n groot ego hebt en zulke grote voeten. Maar van iemand zoals Frits zou je wel verwachten dat hij zelf een leuk karretje kan kopen. Met 25 bijbanen moet je toch een leuk duit inkomsten hebben, en daarop de gouden handdruk. En met zijn netwerk is er vast wel een vriendje die hem voor een vriendenprijsje een leuk karretje kan leveren. Of zou hij een leasebak rijden om *kuch* vooraf alvast een deel van het belastinggeld in de vorm van de bijtelling zilde terug betalen. Of zou hij prive ook netto te weinig overhouden, dan doe je het ook voor jezelf erg slecht. En dan doe je het met 26 baantjes niet goed. Ben benieuwd welk kamerlid het lef heeft hier nog eens goed in te duiken. Dus kamerleden, hou de zaak bij .

    Wat voor een auto reed Theo Kralt dan? Ook een aangepaste auto wegens een extreme vorm van megalomanie?

  18. @redactie
    Als die A8 alles zou zijn, zou ik zeggen: laat hem lekker. Maar lees mijn stukje van 19 mrt nog eens goed door. Daar gaat het over een project dat veelvoud van die koektrommel is. Controle van de politiek? Laat me niet lachen. Politiek Den Haag vorige week gevolgd? De arrogantie van het CDA gezien? Die dames en heren hebben alles dichtgespijkerd als het om hun eigen haggie gaat. De ex bestuursleden worden door die clan volledig gedekt. Let op de komende dagen!!! Je zult je oren niet kunnen geloven.
    En het vervoermiddel van dhr Kralt? Geen mega car. Gewoon een V70. Geen patser bak, dus hierover geen klagen a.u.b. Hoofdzaken alleen tellen.
     

  19. Philadelphia heeft het op de website nog altijd over koetjes en kalfjes. Projektje hier, openingetje daar en o wat zijn we goed.  Lekker goed zijn voor de clienten en van die heerlijke christelijke betrokkenheid, ja daar klopt mijn hartje sneller van.  Dat Zembla een vernietigende reportage maakte, nee dat melden ze niet. Dat Brinkman er nog steeds met zijn bips aan een fluwelen zetel kleeft, lekker zwijgen daarover. Brink en Kralt nog op de loonlijst? Niemand die het te horen krijgt. Opnieuw onenigheid met de vakbond: negeren hoor jongens, ja het het gaat goed bij Philadelphia. Beetje zoals op Cuba, Castro is weg en we nemen een nieuwe……….Castro. Verschil is dat er op Cuba wel een goede gezondheidszorg is. Zou Philadelphia dan misschien meer lijken op Rusland en is Brinkman de Poetin van de Veluwe? Zelf dacht ik bij het zien van die man altijd meer aan Raspoetin maar iedereen vergist zich wel eens.  En op wie lijkt Brink dan wel vraag ik me af. Zou Nina familie zijn? Brink is een geweldenaar. Manmoedig trad hij op tijdens de treinkapingen. Een geweldig voorzitter van de NCRV. Buitengewoon kundig burgemeester die altijd genoegen nam met de kleinste woning . De basketbalbond, nee daar was hij ook niet in opspraak.  En Philadelphia, nee die hebben geen schulden. Iedereen ziet het verkeerd behalve Kralt en brink…..2 april

  20. Redactie Medicalfacts/ER

    @ Fred
    Je vergeet Brink…….daar is ook wel het een en ander over te melden. Maar ook hij heeft lang na zijn vertrek nog in z’n karretje kunnen rondrijden. Gisteren was Brinkman nog bij P&W en ook daar niets dan lof en geen woord over Philadelphia. Nee, hij kan het allemaal prima rooien met z’n 15 commisariaten. Nee hoor echt niet te veel. Verder verbaas ik mij erover dat Hirsch Ballin zo buiten schot blijft.  Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft als commissaris van Philadelphia Zorg in Nunspeet vastgoedtransacties goedgekeurd die de zorginstelling aan de rand van de afgrond hebben gebracht. De rol van Hirsch Ballin, van 1995 tot eind 2005 toezichthouder bij het concern, was tot nu toe onduidelijk. Opmerkelijk is dat de CDA’er nu werkt aan de Wet maatschappelijk ondernemen (WMO). Die regelt dat falende zorgtoezichthouders voortaan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Minister Klink van Volksgezondheid benadrukte onlangs de noodzaak van deze wet.

    Intermediair zette Frits Brink in 2006 op nummer 51 op een lijst van grootverdieners in de publieke sector. De Volkskrant meldde in augustus van dit jaar dat Brink in 2007 goed was voor een brutosalaris van 243.000 euro. Maar van oktober tot en met 1 april heeft hij nog in de leasebak van Philadelphia mogen rijden.

    President-commissaris Elco Brinkman,  belangrijkste toezichthouder van Philadelphia, geeft een belangrijk signaal  richting werknemers en clienten, hij doet niets, hij zegt niets en weet niets.

    En ook Theo Kralt weet het wel. De media gebruikt onvolledige en verkeerde informatie over Philadelphia en is kwaad dat er over de oud bestuurders wordt gesproken. Vervolgens medlt Kralt zelf helemaal niets. Ik denk dat de media inderdaad onvolledige informatie heeft. Ik denk dat de ellende veel erger is en dat we nu pas het topje vand e ijsberg weten.

    Hoop dat meer media zullen gaan graven in de kwestie Philadelphia

  21. Het is wat stil geworden omtrent de reacties rond Philadelphia. Dit terwijl momenteel de storm door de organisatie woedt. 330 medewerkers krijgen deze dagen te horen dat hun baan ophoudt te bestaan. Mensen die vele jaren keihard voor de zaak gewerkt hebben.Afgelopen vrijdag is dhr. Bram Troost vertrokken als interim bestuurder. Ene mevrouw Greet Prins is aangesteld als zijn opvolger. Allemaal heel democratisch. Weer een exponent uit de CDA pot van bestuurders. Geen verstand van zorg en financien maar wel van communicatie, dus dat gaat helemaal goed komen. Gelikte praatjes zullen zeker volgen. En meneer Troost is vertrokken, voor een projektje naar Amerika. Samen met ….. jawel, z’n vriendje Frits Brink. Nog even wat info over unser Fritsie. Hij heeft een gouden handdruk gekregen van een half miljoen!. Bekrachtigd door Eelco Brinkman, vlak voordat-ie zelf aangaf als voorzitter van de raad van toezicht te vertrekken. Het zijn 2 jaarsalarissen: 2009 en 2010. Afgerond een slordige half miljoen. Daarna volgt zijn pensioen, dus prima geregeld toch. Niemand over gehoord.En dhr Kralt zult u vragen? 0 €. !!! Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden. Zijn wraak komt later als zijn boek klaar is over de rol van de raad van commissarissen! Dat gaat leuk worden. Bovenaan deze blog staat een foto van 3 heren. Nog niemand gehoord over die 3e persoon. Kees de Jong.  Muisstil gehouden op het hoofdkantoor van Espria. Gaat ook weg naar een andere veel minder lucratieve baan. Geen centje extra mee.Conclusie: er is maar één echte schraper die m.i. aangepakt moet worden en dat is Frits Brink. Wellicht geeft het boek van meneer Kralt hierover wat informatie, anders doen wij het wel.

  22. En het erge van dit alles is, dat men er gewoon mee weg komt. Ik heb meegewerkt aan het programma Zembla en ben moeder van Pim die in een instelling van Philadelphia woont. En ja er is altijd wel een ouder te vinden die ontevreden is, maar neem van mij aan. Wij zijn gewoon belazerd door Philadelphia. De medewerkers zijn geweldig en ook daarvoor heb ikaan het programma meegewerkt, want zij verdienen ons aller respect. En ik zou de heren Brink, Kralt en de nieuwe mevrouw Prins van harte willen aanbevelen gewoon een weekje in rolstoel als bewoner mee te doen. Als zij dan nog niet spontaan hun gouden handdrukken en/of riante jaarsalarissen beschikbaar stellen, zijn zij al deze aandacht niet eens waard. En vertrouw ik erop, dat conform hun christelijke overtuiging zij ooit de rekening gepresenteerd krijgen.

  23. Vandaag is het proces van dhr Kralt voor geweest.  Hij heeft, zover ik heb begrepen, het gelijk aan zijn kant gekregen. Uit de jaarrekening over 2008 zullen we de “afkoop”bedragen te weten komen. Dhr Kralt kan rekenen op 2 1/2 jaar salaris mee.Helaas spreekt een kasteel meer tot de verbeelding voor journalisten. Op dit moment is de chaos van de reorganisatie compleet. Waar het naar toe moet met Philadelphia? Een rechtsteekse ondergang. Een stuurloos schip waarvan, zoals het bekende spreekwoord zegt, alle dieren (ratten is absoluut niet van toepassing op capabele werknemers)  het schip verlaten.

  24. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Willem

    Wat was de inzet van het proces. Wellicht dat iemand anders dat weet en ik ben ook beneiuwd wat je momenteel merkt in Philadelphia van de chaos. is dat ook te merken voor de clienten of alleen iets wat medewerkers merken?

Comments are closed.

Recente artikelen