Zonder verwijsbrief andere fysiotherapiebehandelingen

fysiotherapieSteeds meer patienten gaan zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. Zij krijgen gemiddeld twee behandelingen minder en andere behandelingen en verrichtingen dan patienten met een verwijzing. Sinds voor behandeling door de fysiotherapeut geen verwijsbrief meer nodig is, komen steeds meer patienten zonder tussenkomst van een arts bij de fysiotherapeut. In het eerste kwartaal van 2006 is dat een kwart van de patienten. In het laatste kwartaal van 2007 is dit al 35%. De stijging doet zich voor in alle patientencategorieen. Patienten bij wie de klacht voor het eerst is opgetreden, patienten met lage rugklachten, knieklachten en jongeren gaan het meest zonder verwijsbrief naar de fysiotherapeut, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Minder en anders
Patienten die zonder verwijzing bij de fysiotherapeut komen, krijgen meestal een andere behandeling dan verwezen patienten. Ze krijgen gemiddeld twee behandelingen minder. Bij hen worden ook andere behandeldoelen gesteld, zo is de behandeling vaker gericht op het verbeteren van de houding tijdens bewegen, zoals bukken en juist minder vaak op het handhaven van de houding tijdens stilstaan of zitten. Verder worden bij de patienten zonder verwijzing andere verrichtingen toegepast. Er wordt bijvoorbeeld vaker gebruik gemaakt van manuele technieken. Bij de patienten zonder verwijzing worden de behandeldoelen vaker volledig bereikt dan bij verwezen patienten. NIVEL-onderzoeker Ilse Swinkels: “Patienten die zonder tussenkomst van een arts bij de fysiotherapeut komen zijn misschien gemotiveerder om actief aan hun behandeling bij te dragen en de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen, dan patienten die zijn verwezen door een arts. Dit zou de verschillen in de behandeling en het resultaat kunnen verklaren.”

LiPZ
Het onderzoek is verricht met gegevens van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ), een landelijk representatief registratienetwerk waarin fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar, oefentherapeuten Mensendieck en dietisten maandelijks gegevens aanleveren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen