Het Noorden vreest schurft uitbraak

Array

schurftSchurft, oftewel scabies, komt met enige regelmaat voor in verpleeg- en verzorgingshuizen en centra voor dak- en thuislozen. Onder apothekers en delen van de bevolking in het Noorden heerst nu angst voor een uitbraak van schurft. De GGD Drenthe en GGD Groningen hebben wel enkele meldingen gekregen over uitbraken van schurft. Toch is er volgens de GGD’s absoluut geen sprake van een toename. De schurftmijt werd altijd effectief bestreden met het middel Lindaan. Dat is een flink giftige insecticide die door artsen als zalf werd gebruikt tegen schurft. Vanwege de gevaren voor het milieu is Lindaan per 1 januari 2008 door de Europese Unie verboden.Een alternatief medicijn is Loxazol. Dat middel wordt ook gebruikt tegen hoofd- en schaamluis en is gewoon in de drogist te koop, als zogenoemd zelfzorggeneesmiddel. Daarom wordt Loxazol tot nu toe niet vergoed door de zorgverzekering. Het ministerie van volksgezondheid is wel van plan een medicijn tegen de huidziekte te gaan vergoeden. Apothekers mopperen dat ze geen Lindaan meer mogen verstrekken en dat Loxazol niet vergoed wordt. Artsen en directies van zorginstellingen zijn daarover bezorgd. Afgelopen maanden zijn daar door GGD’s in Brabant en Zuid-Holland en door de apothekersorganisatie KNMP zorgen over geuit. Verschillende huisartsen en apothekers in het Noorden hebben bezorgde patienten langs gekregen.

De apothekersorganisatie KNMP verwacht dat het ministerie gaat besluiten dat Loxazol vanaf mei vergoed wordt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen