Kwaliteit van zorg van physician assistant is prima

Array

paDe kwaliteit van de zorg van de Physician Assistant in opleiding bij een huisarts (zie ook bericht hierboven) is op twee manieren onderzocht:
1. Het kennisniveau van de PAio-H is beoordeeld en 2. De oordelen van patienten van de door de PAio-H geleverde zorg zijn gemeten. De kennis is geevalueerd met een medische kennistoets met vragen uit de Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets.

Resultaten van de PAio’s-H zijn vergeleken met de resultaten van Aio’s-H aan het begin (N-558) en aan het eind van hun opleiding (N-405). Net afgestudeerde PA’s bleken qua kennisniveau vergelijkbaar met basisartsen die aan hun opleiding tot huisarts beginnen.

Kwaliteit van zorg door huisartsen en PA’s in opleiding is door patienten beoordeeld op een vragenlijst met vragen uit de QUOTE (Quality Of care Through the patient’s Eyes) en de CPE (Chronische Patienten Evalueren de huisartsenzorg). Gemiddeld verschilden huisartsen en PA’s in opleiding niet in de beoordeelde kwaliteit van zorg.

Deze uitkomsten zijn een greep uit een 123 pagina’s tellend rapport Taakherschikking in de huisartsenpraktijk: introductie van de Physician Assistant. Het is dezer dagen openbaar geworden. Het staat op www.integratedcare.nl, doorklikken op publicaties. Tot zover dit bericht.

In onze Masterclass Geïntegreerde eerstelijnszorg krijgt het rapport grote aandacht. Wilt u deelnemen aan deze masterclass die in september start en tien sessies van 15.00 -1900 uur omvat? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.

auteur: prof.dr. Guus Schrijvers (Julius Centrum)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen