Nederlandse ziekenhuizen krap bij kas

Array

artsMeer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen financieel is ongezond. Door de kredietcrisis is het voor de ziekenhuizen onmogelijk om te investeren en worden nieuwbouwprojecten uitgesteld. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is de situatie zorgelijk. De financiele malaise in de Nederlandse ziekenhuizen blijkt uit een analyse van Prismant, het kennis- en expertisecentrum voor de zorg. De onderzoekers concluderen verder dat er als gevolg van geldgebrek een onderscheid ontstaat tussen goede en slechte ziekenhuizen.
Volgens Juliette Oolders van de Nederlandse Zorgautoriteit hakt de financiele crisis er flink in. ,,Maar aan de kwaliteit mag niet worden getornd. We houden dat nauwgezet in de gaten.” Ziekenhuizen hoeven nog niet aan het infuus, maar als ze willen uitbreiden of investeren, krijgen ze maar heel moeilijk geld van de banken.”

Ziekenhuizen klagen regelmatig over de moeite die ze hebben om financiering voor nieuwbouw rond te krijgen. Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft hebben nieuwbouwplannen afgelast.

Patienten merken vooralsnog weinig tot niets van het uitblijven van nieuwbouw. ,,Maar,” stelt Elize de Jong van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, ,,nieuw- en verbouw vinden natuurlijk niet voor niets plaats. Dat gebeurt om de zorg te verbeteren.”

Recente artikelen