Nieuw e-learningprogramma obesitas

Array

e-learningVoor professionals in de ketenzorg is er nu een e-learningprogramma over diagnostiek en behandeling van obesitas. De scholing bestaat uit het volgen van een interactief online debat, gevolgd door een e-learningprogramma over de inhoud van de richtlijn. Zeer nuttig voor verloskundigen, die in de toekomst steeds meer geconfronteerd zullen worden met zwangeren met overgewicht en/of obesitas. De geaccrediteerde scholing is gratis.

Het programma is ontwikkeld door Medisch Contact, in samenwerking met de KNMG en Elsevier. Tot de doelgroep behoren professionals in de ketenzorg. De scholing is niet direct gericht op overgewicht en/of obesitas en zwangeren, maar geeft wel een verdieping van de kennis in het algemeen.

Het ontstaan van de richtlijn
De afgelopen jaren zijn veel rapporten verschenen over het onderwerp obesitas. In Nederland is in 2003 het advies van de Gezondheidsraad Overgewicht en obesitas verschenen. In internationaal perspectief is het rapport Obesity: preventing and managing the global epidemic van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2000 van groot belang geweest.

Vanwege de ernst van de problematiek zijn in veel landen ‘evidence-based’ richtlijnen voor de behandeling en preventie van obesitas verschenen. In Nederland was er tot dusverre nog geen richtlijn. De richtlijn is nodig gezien het ruime aanbod van verschillende interventies en de betrokkenheid van een groot aantal sectoren in de gezondheidszorg. De commissie heeft zich in belangrijke mate georienteerd op de onderbouwing van bestaande internationale richtlijnen, waarbij zo veel mogelijk extra informatie uit de Nederlandse gezondheidszorg is verwerkt.

Bron: KNOV

Recente artikelen