Britse wetenschappers willen bloedgroep O-negatief ontwikkelen uit stamcellen

Array

bloedstroomBritse wetenschappers zijn van plan om als eerste synthetisch bloed te maken met behulp van stamcellen uit menselijke embryo’s. Dit zou voor bloedtransfusies grote hoeveelheden bloed kunnen opleveren. Ze hopen binnen drie jaar de eerste patienten synthetisch bloed te kunnen geven. Dat schrijft The Independent. De wetenschappers proberen de bloedgroep O-negatief te ontwikkelen. Dat bloed kan door iedereen worden ontvangen, ongeacht de eigen bloedgroep. Slechts 7 procent van de bevolking heeft zelf deze bloedgroep. Hiervoor gaan de wetenschappers stamcellen gebruiken van embryo’s die over zijn gebleven bij IVF-behandelingen. Indien dit onderzoek slaagt, kan men een oneindige productie van bloed opzetten. Het voordeel hiervan is dat het tekort aan bloed voor transfusies kan worden opgeheven. Ook is het synthetische bloed veiliger aangezien het vrij zal zijn van infecties, zoals HIV en hepatitis.
De onderzoekers gebruiken voor hun onderzoek stamcellen uit menselijke embryo’s die bij IVF-behandelingen zijn overgebleven. Theoretisch is één embryo genoeg om heel Groot-Brittannie van voldoende donorbloed te voorzien. Het risico besmet bloed te krijgen zou hiermee aanzienlijk kleiner worden. Met behulp van een DNA-test worden alleen de embryo’s geselecteerd, die de erfelijke aanleg voor bloedgroep O hebben. De stamcellen zullen vervolgens door de wetenschappers worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen tot rode bloedcellen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen