Chris van der Linden: Neurostimulatie kan medicatie uitstellen

Array

st-lucas-gentBewijzen zijn er niet, maar er zijn wel aanwijzingen dat het uitstellen van medicatie door neurostimulatie een positieve invloed heeft op het verloop van de ziekte van Parkinson. Symptomen blijven langer uit en bijwerkingen treden minder op. Dr. Chris van der Linden van het Sint Lucas Ziekenhuis in Gent (B) ziet relatief jonge parkinsonpatienten steeds vaker de beslissing nemen om zich in een vroeg stadium te laten opereren. Van der Linden heeft een grote staat van dienst in de begeleiding van parkinsonpatienten, waarvan een flink deel afkomstig is uit Nederland. Die zuigkracht is er niet alleen omdat Chris zelf ook Nederlander is van geboorte. Zijn manier van werken is naar Nederlandse maatstaven onorthodox te noemen. Hij neemt ruim de tijd voor zijn patienten, is gemakkelijk aanspreekbaar en ziet zijn rol naast arts ook als adviseur en coach. Zo vindt hij het niet alleen belangrijk dat zijn patienten de juiste medicatie ontvangen maar ook dat zij positief blijven denken. Het AZ Sint Lucas is een modern en goed bereikbaar ziekenhuis in hartje Gent. Met ruim achthonderd bedden is het een middelgroot ziekenhuis met een gezellige sfeer. Bij de wandeling door de wirwar van gangen naar de eerste verdieping waar de afdeling Neurologie zich bevindt, valt vooral de rust op. Geen volle wachtkamers of loketjes met lange rijen ervoor. Het gevoel van gejaagdheid verdwijnt hier onmiddellijk.

Wat hem verder bijzonder maakt is dat hij in de afgelopen tien jaar bij zo’n tweehonderd hersenstimulatie operaties assistentie heeft gedaan. “Samen met neurochirurg Prof. Jacques Caemaert heb ik in 1996, toen ik nog werkzaam was in het Academisch ziekenhuis Gent de eerste DBS-operatie in Belgie verricht. Dat was tevens de tweede operatie in de Benelux. Dr. Hans Speelman was toen ook al bezig in het AMC”, legt Van der Linden uit. “Sinds 1998 heb ik in samenwerking met de neurochirurg Dr. Henry Colle meer dan 200 patienten met verschillende bewegingsstoornissen behandeld door middel van DBS. Mijn rol is het detecteren van de exacte plek in de hersenen waar de elektroden hun werk moeten gaan doen. Dat doe ik door de patient, die gedurende dit deel van de operatie bij kennis is, verschillende testjes te laten doen. De manier waarop de patient reageert, geeft aanwijzingen over de juiste locatie. Verder kunnen metingen van de cellen in de kernen tegenwoordig gedaan worden door middel van micro-elektro recording, ofwel het gebruik van zeer verfijnde elektrodes.” De voordelen van jong opereren zijn nog niet aangetoond. Er wordt momenteel wel onderzoek naar gedaan. Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik sterk de indruk dat DBS de noodzaak tot medicatie of verhogen van medicatie kan uitstellen.”
Medtronic heeft dus gelijk door te stellen dat veel meer mensen profijt kunnen hebben van DBS?

“Het aantal operaties zal toenemen en de toepassingsgebieden zullen verder worden uitgebreid. Voorlopig zal cognitieve achteruitgang ten gevolge van de ziekte niet voorkomen kunnen worden. Het bericht in de media over het opwekken van heldere herinneringen tijdens een DBS-operatie is mogelijk maar deze artsen opereerden in een ander gebied in de hersenen dan we bij parkinsonpatienten doen. Ik sluit echter niet uit dat patienten in de toekomst geopereerd zullen worden aan cognitieve achteruitgang en psychiatrische stoornissen. Als je motorische circuits kunt herstellen kan ik me voorstellen dat dit ook met mentale circuits mogelijk moet zijn. De psyche van een mens zetelt nergens anders dan in de hersenen. Een andere ontwikkeling betekent goed nieuws voor patienten die ondanks een goede reactie op medicijnen toch last hebben van loopstoornissen (on-freezing). Meestal uit zich dat in een trippelend loopje. Wetenschappers hebben een plekje gevonden in de diepe hersenstamkernen (de pedunculopontine nucleus (PPN)) dat bij stimulatie goede resultaten geeft. Enkelen van mijn patienten met dergelijke klachten zou ik graag willen opereren.”

Bron: ParkinsonPlaza

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen