Lokale belangenbehartiging door patiënten vereist vele keuzes

vraagtekenStel je bent voorzitter van een lokale CVA-patientenorganisatie in Zuid Holland (zie ook het bericht hierboven).  Je wilt aan belangenbehartiging doen bij gemeenten, provincies, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de V&V sector. Dan sta je als voorzitter voor vele keuzes.

De eerste is: wil je wel belangen behartigen? Of zet je vooral in op bevorderen van patienteneducatie en lotgenotencontact? De tweede vraag is: richt je bij je belangenbehartiging vooral op de zorg? Of kijk je vooral naar maatschappelijke instanties en bedrijven voor bijvoorbeeld onderwijs, huisvesting, openbaar vervoer en uitkeringen? De derde vraag is: houd jij je vooral bezig met ziekte specifieke belangenbehartiging van CVA patienten? Of zoek je contact met collega organisaties die ook last hebben van ziekte overstijgende maatregelen?

En als je deze vragen hebt beantwoord, hoe doe je dan die belangenbehartiging? Vooral binnenkamers? Maak je vuile handen en ga je mee besturen? Of geef je alleen maar interviews in massamedia? En raadpleeg je als voorzitter wel voldoende je achterban als je een mening geeft?

Op al deze vragen gaat het deze week openbaar geworden rapport Even Zorgbelang Bellen. Voor de goede orde: wij geven geen antwoorden op die vragen. Dat moet die voorzitter in bovenstaand voorbeeld toch echt zelf bepalen. De provincie Zuid-Holland heeft het Julius Centrum gevraagd genoemd rapport te schrijven over de subsidieverstrekking aan patientenorganisaties.

Op dit gebied waren de afgelopen jaren veel veranderingen. Sinds begin dit jaar gaat de gehele subsidie van de provincie naar Zorgbelang Zuid-Holland en kunnen patientenorganisaties daar om steun vragen. Het rapport staat op www.integratedcare.nl doorklikken op publicaties. Meer informatie hierover kun je inwinnen bij Juliusonderzoeker en auteur drs. Tannie Lever op [email protected]

auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen