SUMMUM Magazine maart 2009 verschenen

Array

summumSUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die deze week in de postbus, op de mat of op het bureau valt, onder meer de volgende onderwerpen.

Kankerpatienten lijden onnodig vaak pijn, zo blijkt uit onderzoek van dr. Marieke van den Beuken-van Everdingen. De uitkomsten van haar onderzoek vormen aanleiding voor het aanpassen van de werkwijze. Het Maastricht UMC+ gaat dezer dagen als een van de eerste centra een nieuwe werkwijze invoeren die moet leiden tot een betere pijnbestrijding bij kankerpatienten.

21 live-operaties tijdens 13e EVC

Maastricht was eind februari het toneel van de European Vascular Course; een van de belangrijkste wetenschappelijke congressen over hart- en vaatziekten in Europa. Drie dagen lang gaven topsprekers uit de hele wereld colleges, trainingen en demonstraties en er waren 21 live operaties en cases te zien.

Saudi-Arabie tankt kennis in Maastricht
Het Maastricht UMC+ leidt de komende jaren honderden Saudi-Arabische studenten op tot arts. De Maastrichtse probleemgestuurde aanpak valt zo goed in de smaak bij de Saudische regering, dat is besloten om in provincie Al Qassim een franchisevestiging van Maastricht UMC+ te realiseren.

Ultrageluid

Prof.dr. Werner Mess, hoogleraar Klinische Neurofysiologie, richt zich onder meer op het onderzoek van patienten die met een TIA of kleine beroerte in het ziekenhuis belanden. Bij het onderzoek van deze patienten wordt ultrageluid ingezet. Mess heeft zich hierin gespecialiseerd. “De weerkaatsing van het geluid tegen de wand van het bloedvat, wordt omgezet in beelden die laten zien of sprake is van aderverkalking en stroomsnelheid van het bloed.”

EPNET

Liefst 23 Europese medische centra werken in het European Porphyria Network (EPNET) samen aan onderzoek naar de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte porfyrie. EPNET heeft onder meer een speciale medicatiedatabase ontwikkeld voor porfyriepatienten.


Proefschrift

Promovendus Sabine Langie ontdekte dat een toename van zogeheten vrije radicalen in ons lichaam het DNA-herstel kan remmen hetgeen mogelijk kan leiden tot het ontstaan van kanker. Sabine Langie ontdekte verder dat inname van veel anti-oxidanten (zoals vitaminen) een beschermende factor kan zijn. Ze kunnen de DNA-schade neutraliseren en zo het DNA-herstel proces bevorderen.

Bron: www.summum.mumc.nl / www.azm.nl / www.unimaas.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen