Uitvinder Scott Reuben Vioxx, Bextra en Celebrex heeft minstens 21 wetenschappelijke studies vervalst

celebrex vioxxDe uitvinder van onder meer Celebrex heeft minstens 21 wetenschappelijke studies vervalst. Wereldwijd hebben miljoenen mensen pillen als Vioxx, Bextra en Celebrex geslikt op aanraden van de Amerikaanse anesthesist Scott Reuben (50). Reuben, een wereldberoemde anesthesist die pionierde met nieuwe pijnstillers, blijkt een oplichter. Op zijn aanraden slikten miljoenen mensen wereldwijd pillen als Vioxx, Bextra en Celebrex. Hun werking wordt nu in twijfel getrokken. Twaalf jaar geleden begon hij een nieuwe generatie pijnstillers te promoten: de zogenaamde Cox2-remmers. Dat zijn pijn- en ontstekingsremmers die niet verslavend zijn, zoals morfine en daarvan afgeleide middelen, en ook minder maagklachten opleveren dan de vroegere Cox1-remmers. Veel reuma- en artritislijders zijn afhankelijk van deze pillen, net als mensen die een nieuwe heup ingeplant kregen.Hij was jarenlang de goeroe van deze generatie pillen, maar nu is hij ‘de medische evenknie van Wall Street-oplichter Bernie Madoff’, zoals het vakblad Scientific American hem omschrijft. Steven Shafer, hoofdredacteur van Anesthesia & Analgesia, geeft toe dat hij eerder onraad had moeten ruiken, omdat Reuben zonder uitzondering positieve resultaten rapporteerde over de producten die hij onderzocht. Reuben is professor anesthesie aan de Baystatekliniek in Springfield (Massachusetts). Twaalf jaar geleden begon hij een nieuwe generatie pijnstillers te promoten: de zogenaamde Cox2-remmers. Dat zijn pijn- en ontstekingsremmers die niet verslavend zijn, zoals morfine en daarvan afgeleide middelen, en ook minder maagklachten opleveren dan de vroegere Cox1-remmers. Veel reuma- en artritislijders zijn afhankelijk van deze pillen, net als mensen die een nieuwe heup ingeplant kregen.

Geneesmiddelen op basis van Cox2-producten -zoals Vioxx (Merck), Bextra (Pfizer) en Celebrex (Pfizer)- werden in korte tijd razend populair, ook in ons land. Hun succes kwam er mede op basis van de wetenschappelijke studies van professor Reuben.Reuben werkte onder andere samen met Pfizer, een van de grootste farmaceuten ter wereld, en verrichtte (klinische) tests met verschillende pijnstillers. Naast onderzoeksgeld blijkt hij ook persoonlijk geld te hebben gekregen om positieve verhalen te houden over verschillende medicijnen. En daar is het waarschijnlijk mis gegaan. Mooie publicaties in goede wetenschappelijke tijdschriften geven je dan misschien veel aanzien in de wetenschappelijke wereld en een hele goeie baan als belangrijk arts in één of meer fantastische ziekenhuizen, maar als je persoonlijk geld ontvangt om een positief verhaal te houden over een medicijn waar je zelf onderzoek naar doet, dan begeef je je op een hellend vlak. En dat hellende vlak is iets te steil gebleken voor Scott, die op non-actief is gesteld en net als Madoff een proces boven het hoofd heeft hangen waarna hij hopelijk nooit meer een medicijn zal mogen toedienen en voorschrijven. Vijf jaar geleden werden Vioxx en Bextra evenwel plots uit de markt gehaald, omdat bleek dat ze zware hartaandoeningen veroorzaakten. Reuben bleef daarna Celebrex aanprijzen, hoewel anderen ook bij dit middel waarschuwden voor hartproblemen.

Reuben zette zijn stroom studies kracht bij door vooraanstaande chirurgen als co-auteur te vermelden. Een van hen, Evan Ekman uit South Carolina, ontdekte per toeval dat Reuben zijn handtekening vervalst had en gebruikt in een nepstudie. Maar de prof viel pas onlangs echt door de mand, toen zijn ziekenhuis bij een routineonderzoek ontdekte dat hij nooit academische toestemming had gevraagd voor minstens twee van zijn zogezegde onderzoeken.

Reuben bleek zijn studies buiten medeweten van het ziekenhuis te financieren met geld van farmagigant Pfizer, waar hij op de lijst van duurbetaalde sprekers stond. Reuben kreeg minstens vijf beurzen van Pfizer, goed voor honderdduizenden dollars. Hij heeft inmiddels bekend dat hij 21 van zijn zogezegd baanbrekende studies geheel of grotendeels vervalste en dat hij daar ‘spijt’ van heeft.

Bron: Medinews

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen