Ziekenhuisbouw stagneert, maar niet door de financiële crisis

Array

nieuwbouw-ziekenhuisIn het afgelopen jaar zijn diverse grote nieuwbouwprojecten gestopt in het westen en zuiden des lands. Ik noem als voorbeelden de nieuwbouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis en van Orbis in Limburg. Miljoenen euro’s aan ontwikkelingskosten bleken voor niets uitgegeven.

Die plotselinge stopzetting komt door het nieuwe bouwregiem van de overheid. Tot een jaar geleden behoefden de ziekenhuizen goedkeuring van het Bouwcollege. Die procedures kostten vroeger vele jaren. Soms werd er gesproken van de dictatuur en de Oost-Europese regelgeving van het Bouwcollege.

Nu is dat College opgeheven. Het is nu ook niet meer vanzelfsprekend dat afschrijving en rente op een nieuwbouwproject voor rekening komen van de exploitatie. Daarom zijn banken als RABOBANK, ING en Crediet- en Effectenbank uiterst terughoudend om geld te lenen aan ziekenhuizen. Dat zouden ze ook zijn geweest zonder financiele crisis.

Deze kennis droegen twee gerenommeerde, bij tal van projecten betrokken gastdocenten over binnen het Julius Centrum. Zij deden dat tijdens de Masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit van zorg en Financien. Desgevraagd beantwoordden zij de vraag, wat Wouter Bos nou moet doen om ziekenhuisnieuwbouw als werkgelegenheidsprojecten te bespoedigen. Hun antwoord? Op het moment dat de overheid garandeert dat rente en afschrijvingen in de exploitatie van ziekenhuizen mogen worden doorgerekend, worden bankiers makkelijker met het verstrekken van leningen.

Als de overheid garant gaat staan voor die leningen, dan is de financiele sluis helemaal open. Er is wel een gevaar. Crisisbouw waarover niet goed is nagedacht, is bij realisatie al verouderd. Er zijn grote ontwikkelingen aan de gang op het terrein van nieuwbouw in relatie tot 1. ICT 2. arbeidssatisfactie van professionals 3 productiviteit 4. therapeutische klimaat voor patienten en 5. herintroductie van kleinschalig bouwen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Ziekenhuisbouw stagneert, maar niet door de financiële crisis"

  1. Arjan Windhorst

    Volgens mij is de bouw van Orbis niet stopgezet, maar juist net in gebruik genomen. Verder zijn er tal van manieren waarop een overheid garantstelling kan inzetten zonder dat de sluizen opengaan. Bijvoorbeeld door deze te beperken in de tijd, omvang (alleen het A-segment) of er een negatieve prikkel op te zetten. In plaats van te benoemen waarom iets niet kan of moet, zou er ook op de kansen van de crisis ingestoken kunnen worden. Juist nu is de bouw goedkoop en kunnen de noodzakelijke verbeterplannen worden doorgevoerd. Dat kost geen extra geld, veroorzaakt geen crisisbouw maar komt de kwaliteit van de zorg ten goede. Een beetje positiever insteek graag.

Comments are closed.

Recente artikelen