Bevallingsverlof is niet overdraagbaar op de vader na overlijden moeder

Array

bevallingsverlofHet bevallingsverlof is niet overdraagbaar op de vader als een moeder bij of kort na de geboorte van een kind overlijdt. Dat schrijft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) donderdag in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. De minister wil het verlof niet overdraagbaar maken, onder meer omdat er „jaarlijks slechts in ten hoogste enkele tientallen gevallen” een beroep op zal worden gedaan. Van Gent had de minister om opheldering gevraagd, omdat Tilburgse juristen eerder dit jaar aan de bel trokken over situaties waarin werkgevers kersverse vaders en tevens weduwnaars sommeerden snel weer aan het werk te gaan.

Volgens Donner mag „juist in situaties als deze” verwacht worden dat werkgevers meewerken aan het vinden van een oplossing voor de werknemer. Daarbij kan volgens hem gebruik worden gemaakt van bestaande regelingen, zoals het calamiteiten- en zorgverlof.

Andere verlofregelingen gebruiken
Volgens Donner mag ‘juist in situaties als deze’ verwacht worden dat werkgevers meewerken aan het vinden van een oplossing voor de werknemer. Daarbij kan volgens hem gebruik worden gemaakt van bestaande verlofregelingen, zoals het calamiteiten- en zorgverlof.

Het zwangerschaps- en bevallingsverlof is volgens de minister niet de juiste regeling, omdat hiervan het belangrijkste doel het beschermen van de gezondheid van de moeder is. ‘Daarbij pas niet dat het bevallingsverlof door een ander dan de moeder wordt gebruikt.’ Bovendien vergt het overdraagbaar maken van het bevallingsverlof volgens Donner een ingrijpende wijziging van regels en de uitvoeringspraktijk, terwijl er weinig gebruik van gemaakt zal worden. Ook biedt het volgens hem geen oplossing voor alle andere situaties waarin een van de partners plotseling alleen komt te staan voor de zorg van de kinderen.

ANP

Recente artikelen