Bijwerkingen slaappillen vaak onderschat en effect ervan overschat

0
634

Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen MCH organiseert lezingen op Nationale Slaapdag
slaapppillenVeel gebruikers overschatten het effect van slaappillen en zijn minder bekend met de bijwerkingen ervan. Langdurig gebruik van slaapmedicatie (vooral benzodiazepines) heeft een grote impact op het lichaam en is geen oplossing voor slaapproblemen. Gedragstherapie biedt wel soelaas. Dat is een van de onderwerpen waarover het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen van het MCH tijdens de Nationale Slaapdag op 28 maart van 13.00 tot 15.00 uur een lezing organiseert voor iedereen die geïnteresseerd is in slaap. Om hun kennis over slaap te testen kunnen bezoekers meedoen aan een quiz met als hoofdprijs een saunabon voor twee personen.

Het thema van de jaarlijkse Nationale Slaapdag is slaap en medicatie. Deze dag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek. Het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen van het MCH bestaat sinds 1992 en is een van de drie gespecialiseerde slaapcentra in Nederland, met expertise in de volle breedte van dit vakgebied. Het centrum behandelt jaarlijks ongeveer 2000 patienten, voor een groot deel buiten de Haagse regio.

Drie deskundigen houden een voordracht over slaap en medicatie, slapeloosheid en slaapmiddelengebruik en de gedragsmatige behandeling van slapeloosheid. De bijeenkomst vindt plaats in de Marijnenzaal van MCH Westeinde in Den Haag.

Lezingen publieksmiddag

13.00 -13.20 Slapeloosheid en slaapmiddelengebruik: de cijfers’, lezing van prof. dr. Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie en verbonden aan het MCH.
13.20 – 13.30 Gelegenheid tot het stellen van vragen
13.30 – 13 50 Slaap en medicijnen’, lezing van drs. Viviane van Kasteel, neuroloog
13.50 – 14.00 Gelegenheid tot het stellen van vragen
14.00 – 14.20 Alternatieve behandeling van slapeloosheid’, lezing van drs. Marieke de Gier, GZ-psycholoog
14.20 – 14.30 Gelegenheid tot het stellen van vragen
Uitloop tot 15.00 uur

Bron: MCH