Hoogeveens onderzoek toont effect metformine met insuline aan

Array

kooyInsuline helpt suikerpatienten beter als er metformine aan wordt toegevoegd. Diabetes-patienten lopen minder kans op hart- en vaatziekten als ze naast insuline ook het middel metformine gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van internist Adriaan Kooy van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Het onderzoek heeft volgens kenners gevolgen voor de behandeling van meer dan 300 miljoen suikerziekte-patienten wereldwijd.

Voor het onderzoek zijn 390 patienten met diabetes type 2 uit de regio Hoogeveen gedurende ruim vier jaar gevolgd. De helft van hen kreeg insuline en een placebo, neppil, en de andere helft kreeg insuline en metformine. Dat metformine is een stof die patienten gevoeliger maakt voor insuline en vertragende effecten kan hebben op aderverkalking.

Uit het onderzoek blijkt dat de metformine het risico op hart- en vaatziekten met 39 procent verlaagt. De metformine-groep had minder last van de gewichtstoename die normaal door insuline ontstaat. Ze hadden ook 30 procent minder insuline nodig en bemerkten een verbetering van hun hele suikerregulatie. Kooy heeft 390 patienten met diabetes type 2 ruim vier jaar gevolgd door middel van een dubbelblinde studie. De helft van de patienten kreeg alleen insuline, de andere helft insuline en metformine. De tweede groep patienten bleek na vier jaar minder te zijn aangekomen, had een lagere insulinebehoefte en een betere suikerregulatie dan de eerste groep. Samen zorgt dat voor de aanzienlijke verlaging van de kans op hart- en vaatziekten met 39 procent.

Metformine is een bekend middel in de diabeteszorg. Vroeger was het het meest gebruikte middel, maar insuline reguleert de suiker beter. Insuline heeft als voornaamste nadeel dat het de eetlust stimuleert en zo voor gewichtstoename zorgt. Dat effect wordt nu drastisch verminderd dankzij de combinatie van beide middelen. Metformine is een veilig en goedkoop middel, Aanstoot noemt het ‘een soort aspirientje van de diabeteszorg’.

One thought on "Hoogeveens onderzoek toont effect metformine met insuline aan"

  1. Mijn interesse is gewekt. Ik heb nu 16 jaar diabetes type 1 en ben heelmoeilijk te regelen. De waardes vliegen van hoog naar laag, zodat je je heel naar voel en dat de waarde weer op pijl is. En dat je bij een hypo moet eten, ewaar je niet altijd trek in hebt. Ik kom dan heel moeilijk uit een hypo. En mijn gewicht is nu 10 kilo bij gekomen, het laatste jaar. En daar voel ik me dan ook niet prettig bij. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle complicaties die ik van de diabetes heb gekregen, in ieder geval al hartproblemen. Dit verhaal is heel beknopt.Mijn vraag; is het middel al in de handel en kan elke diabetoloog/internist het voorschrijven??Met vriendelijke groeten, Harmien Jonker

Comments are closed.

Recente artikelen