ActiZ pleit voor gelijk speelveld tussen zorgaanbieders en ZZP-ers

Array

huishoudelijke-hulpKwaliteitseisen aan de zorglevering moeten voor alle zorgaanbieders gelijk zijn: zowel voor zorgorganisaties als voor bemiddelingsbureaus en ZZP-ers. Het kwaliteitskader Huishoudelijke Hulp heeft alleen zin als dit geldt voor alle aanbieders. ActiZ pleit voor duidelijkheid van het ministerie van VWS over het gelijke speelveld tussen alle partijen.

Dat stelt ActiZ in antwoord op de aantijging van staatssecretaris Bussemaker dat ActiZ nieuwe voorwaarden stelt aan de ondertekening van het Kwaliteitskader huishoudelijke hulp. ActiZ stelt echter geen nieuwe voorwaarden, maar herhaalt zijn vraag om duidelijkheid. ActiZ had eerder de ondertekening van het kwaliteitskader Huishoudelijke Hulp verbonden aan het ontstaan van een gelijk speelveld tussen alle aanbieders van huishoudelijke hulp. De gelijkheid kwam namelijk in het gedrang door het zogenaamde ZZP-convenant. Daarin kregen bemiddelingsbureaus dezelfde rechten als zorgaanbieders, maar hoefden zij niet aan dezelfde kwaliteitseisen te voldoen. De rechter heeft dit convenant strijdig met de AWBZ, de Kwaliteitswet en de WTZi verklaard. Met de uitspraak in het kort geding is echter het probleem van het gelijke speelveld niet opgelost. Dit hangt af van nadere regelgeving van het Ministerie van VWS.

Inzet ZZP-ers
Naast de WMO zijn ZZP-ers ook actief in de kraamzorg en AWBZ-zorg. ActiZ wil graag de discussie voeren over de positie van ZZP-ers en de kwaliteitseisen op al deze terreinen. Het is tot nu toe niet duidelijk hoe het Ministerie van VWS denkt om te gaan met het ongelijke speelveld tussen zorgorganisaties, bemiddelingsbureaus en ZZP-ers. Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en welke eisen worden daar aangesteld? ActiZ is van mening dat aan alle aanbieders van zorg, dus ook ZZP-ers, dezelfde eisen moeten worden gesteld. Dat is in het belang van de client en voorkomt valse concurrentie.

Kwaliteitseisen
Om die reden heeft ActiZ (vooralsnog) de ondertekening van het kwaliteitskader hulp bij het huishouden afgewezen. ActiZ vindt het een goede zaak  als ook ZZP-ers aan de slag kunnen in de zorg. Maar zij moeten dan wel aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als zorgorganisaties en  verantwoording afleggen over de kwaliteit van zorg. Als deze eisen en voorwaarden niet of niet volledig voor ZZP’ers gelden, dan dienen deze, volgens ActiZ, evenmin te gelden voor  zorgorganisaties.

ActiZ roept de Tweede Kamer en staatsecretaris Bussemaker op om met structurele oplossingen te komen die recht doen aan de belangen van clienten, ZZP-ers en zorgorganisaties.

Zie ook

Bericht Uitslag kort geding voorkomt valse concurrentie thuiszorg

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen