Slaaponderzoek: Nederlander slaapt 1 uur per nacht minder dan nodig

slapenUit nieuw slaaponderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld één uur per nacht korter slapen dan zij denken nodig te hebben. Met de ingang van de zomertijd zal dit tekort tijdelijk toenemen. Daarbij geeft een kwart van de Nederlanders aan aanzienlijk last te hebben van slapeloosheid, in de meeste gevallen al langer dan zes maanden. Bij vrouwen komt slapeloosheid bijna tweemaal zo vaak voor als bij mannen. De meeste Nederlanders met slapeloosheid doen hier niets aan en hebben ermee leren leven. Van de mensen die een slaapmiddel of een natuurlijk product gebruiken, doet driekwart dit al langer dan zes maanden. Tweederde van de Nederlanders met slapeloosheid weet niet dat slaapmiddelen verslavend kunnen zijn. Bijna de helft van de Nederlanders weet niet dat slaapmiddelen na enkele weken gebruik hun werking kunnen verliezen.

GfK Healthcare Nederland (1) heeft in opdracht onder 1001 personen een onderzoek uitgevoerd naar slapeloosheid bij volwassen Nederlanders. Veel Nederlanders slapen minder dan ze denken nodig te hebben. Meer dan de helft (54,8%) vindt de totale slaapduur te kort. Vrouwen geven dit vaker aan dan mannen. Nederlanders slapen gemiddeld 6,7 uur per nacht, maar vinden eigenlijk dat zij gemiddeld 7,6 uur slaap per nacht nodig hebben om de volgende dag fit te kunnen starten. Nederlanders vinden slapen in grote meerderheid (96,9%) belangrijk. Toch zijn er ook Nederlanders die slapen beschouwen als tijdverlies: opvallend is dat meer mannen deze mening hebben dan vrouwen. In de leeftijdscategorie tot 40 jaar vindt zelfs 9,8% slapen verloren tijd. 55-plussers zijn het daar duidelijk minder mee eens (2,1%) en ervaren slapen juist meer als ‘quality time’.

Ruim 3 miljoen Nederlanders last van slapeloosheid (2)
Eén op de vier volwassen Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Dit komt neer op ruim 3 miljoen mensen. Zij hebben een merkbaar probleem om in slaap te vallen, worden wakker tijdens de slaap en/of worden te vroeg wakker. Hun algemeen welbevinden, lichamelijk en geestelijk functioneren ligt gemiddeld genomen op een lager niveau. Driekwart van hen heeft al langer dan 6 maanden last van slapeloosheid. Vrouwen (31,9%) hebben bijna twee keer vaker last van slapeloosheid dan mannen (17,9%).

2 op de 5 slapeloze Nederlanders neemt behandeling
40% van de Nederlanders met slapeloosheid doet daar wat aan. Ze maken gebruik van slaapmiddelen (14,5%), natuurlijke producten (7,7%) of een combinatie van beide (4,0%) of behandelen de slapeloosheid op een andere manier (13,7%). Driekwart van de Nederlandse gebruikers neemt de slaapmiddelen of natuurlijke producten al langer dan 6 maanden. 3 op de 5 Nederlanders met slapeloosheid doen hier niets aan. Zij hebben er maar af en toe last van of hebben ermee leren leven.

Van alle Nederlanders ouder dan 55 jaar gebruikt 14,1% een slaapmiddel en/of een natuurlijk product. In de jongere leeftijdsgroepen ligt het gebruik hiervan op een lager niveau. Driekwart van de mensen gebruikt deze middelen al langer dan 6 maanden. Ruim tweemaal zoveel vrouwen als mannen gebruiken slaapmiddelen en/of natuurlijke producten. Mensen laten zich in driekwart van de gevallen bij het starten van de slaapmiddelen of natuurlijke slaapproducten adviseren door een arts of apotheker.

Veel Nederlanders onbekend met verslavende werking van slaapmiddelen
De meeste slaapmiddelen werken verslavend. Als ze eenmaal gebruikt worden, is het moeilijk om er weer vanaf te komen. Opvallend is dat slechts één op de drie Nederlanders met slapeloosheid zich hiervan bewust is. Iets minder dan de helft van de Nederlanders weet niet dat slaapmiddelen hun werking verliezen na een aantal weken gebruik.

“Slapeloosheid komt voor bij een grote groep Nederlanders en hindert hen in het dagelijks functioneren. Dit slaaponderzoek bevestigt dat we in Nederland zijn doorgeschoten in het langdurig gebruik van de klassieke slaapmiddelen. Deze middelen verliezen na verloop van tijd hun werkzaamheid en dan hou je vooral de vervelende bijwerkingen over, zoals vermoeidheid, sufheid en verminderd concentratievermogen. We zouden beter gebruik moeten maken van behandelingen die deze nadelige effecten niet hebben en waarvan de werking is aangetoond. De belangrijkste daarvan is cognitieve gedragstherapie. Verder is er sinds kort een geregistreerd geneesmiddel met een ander soort werking op recept verkrijgbaar. Als mensen niet goed functioneren door hun slapeloosheid, dan is het raadzaam dat zij hun huisarts bezoeken.” Dit zegt Dr. Hans Hamburger, neuroloog in het Waak Slaap Centrum Amsterdam, gevestigd in het Slotervaart Ziekenhuis en het Medisch Centrum Boerhaave te Amsterdam.

www.ikkannietslapen.nl

Aanvullende informatie over de resultaten van dit slaaponderzoek staat vanaf vandaag op de website www.ikkannietslapen.nl. In een zelftest kunnen bezoekers op deze website vaststellen of zij last hebben van slapeloosheid. Als dit wordt vastgesteld, wordt aan de hand van aanvullende vragen bepaald wat de vermoedelijke achtergrond van de slapeloosheid is en wat hiertegen kan worden gedaan.

Nycomed bv

Nycomed is onder meer actief op het terrein van slaapstoornissen en brengt in Nederland het geneesmiddel Circadin® op de markt. Dat is een melatonine tablet met verlengde afgifte geregistreerd voor de behandeling van slapeloosheid bij mensen ouder dan 55 jaar, die langer dan 3 weken bestaat en waarbij geen aanwijsbare reden kan worden gegeven. Nycomed is de opdrachtgever van het onderzoek dat GfK Healthcare Nederland heeft uitgevoerd en wil hiermee bereiken dat de aandacht voor slapeloosheid en de voorlichting aan patienten worden verbeterd, onder meer via de website www.ikkannietslapen.nl.

Bronnen:

1 Het onderzoek is in februari 2009 uitgevoerd door GfK Healthcare Nederland, online enquête bij 1001 individuen uit het Intomart GfK Multi Access-panel. Het betreft een steekproef van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding en regio. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de gestandaardiseerde Athens-vragenlijst (alleen gesloten vragen).

2 Volgens onderzoek heeft 24,8% (spreiding ± 2,7%) van de Nederlanders last van slapeloosheid. Dit komt neer op een totaal van 2,93 – 3,64 miljoen Nederlanders. Cijfers gebaseerd op CBS cijfers bevolkingsopbouw per leeftijd, status 2008 (http//statline.cbs.nl statistiek)

Recente artikelen