Slechte kennis leefstijl verhoogt risico op complicaties baby

Array

Care for Women en Prénatal slaan handen ineen om dit probleem aan te pakken

care-for-women-logoHet is slecht gesteld met de kennis over ongezonde leefstijl bij vrouwen met als gevolg een verhoogd risico op complicaties bij de baby. Dit blijkt uit een enquête die Care for Women samen met Prénatal en Professor dr. Macklon van het Universitair Medisch Centrum Utrecht tijdens de 9 maanden beurs gehouden heeft onder 700 vrouwen. Aanleiding voor Care for Women en Prénatal om hier iets aan te doen.

Schokkende uitkomsten
De uitkomsten zijn schokkend.Terwijl 76% van de ondervraagden aangeeft goed op de hoogte te zijn van de risico’s rondom een zwangerschap, blijkt uit de resultaten van de enquête dat vrouwen juist niet goed op de hoogte zijn. Het verhoogde risico op longziekten door roken, is bij de meeste respondenten bekend, maar het effect op een minder succesvolle IVF behandeling is bij maar liefst 64% onbekend. Ook van het feit dat roken het risico op onvruchtbaarheid kan vergroten bleek 37% van de vrouwen niet op de hoogte te zijn.

Van de ondervraagden weet 27% niet dat roken kan zorgen voor afwijkingen bij de baby en 40% weet niet dat roken het risico op een miskraam verhoogt. De verhoogde kans op een hoge bloeddruk door roken was bij 29% van de vrouwen niet bekend. Ook de kennis m.b.t. overgewicht scoorde laag. Maar liefst 42% van de ondervraagden is niet op de hoogte van het risico op onvruchtbaarheid bij het hebben van overgewicht. Ook wist meer dan de helft van de vrouwen (65%) niet dat overgewicht een aanzienlijk risico vormt voor een miskraam. De kans op afwijkingen bij de baby door overgewicht is bij maar liefst 77% onbekend. Dat vrouwen met overgewicht ook een grotere kans hebben te moeten bevallen met een keizersnede weet meer dan de helft (67%) van de respondenten niet.

Verontrustende cijfers die nu aanleiding voor Care for Women en Prénatal zijn de handen ineen te slaan om de kennis van vrouwen te vergroten en het probleem aan te pakken.

Care for Women en Prénatal tekenen samenwerkingsovereenkomst Care for Women en Prénatal starten met een intensief samenwerkingsverband. Catherine van Heest (directeur Care for Women): “Wij willen door middel van deze samenwerking, vrouwen beter informeren over de mogelijkheden die zij zelf heeft m.b.t. een gezonde zorgeloze zwangerschap en een gezonde baby. Wij hebben allebei hele specifieke kennis op ons eigen vakgebied: Care for Women als het gaat om de gezondheid van de vrouw voor, tijdens en na de zwangerschap”.

Petra Steenvoorden-Brussen (algemeen directeur Prénatal): “Prénatal heeft alle kennis in huis als het gaat om alle zaken die nodig zijn voor (aanstaande) ouders; van de gehele uitzet van je kindje tot aan de veiligheid in de kinderkamer. Wij hebben gekozen voor een samenwerking met Care for Women om vrouwen nog beter te helpen en bij te staan voor en tijdens hun zwangerschap”.

Van Heest: “Door het bundelen van onze kennis willen we vrouwen niet alleen beter voorbereiden op hun zwangerschap en de geboorte van hun kindje, maar vooral ook gedegen informeren over de mogelijkheden die vrouwen hebben om hun kans op een gezonde baby en een gezonde en zorgeloze zwangerschap te vergroten”.

Voor meer informatie kijk op www.careforwomen.nl of www.prenatal.nl

Recente artikelen