Eén op drie Belgische huisartsen is 55 jaar of ouder: tekort dreigt

oudere-artsDe afgelopen weken luidden verschillende Belgische huisartsenorganisaties de alarmklok: de wachtdienst door huisartsen tijdens weekavonden en in het weekend komt in het gedrang. Zeker wanneer het voorstel van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas) het haalt waardoor huisartsen ouder dan 60 jaar niet langer verplicht zouden (kunnen) worden om in het systeem van de wachtdienst mee te draaien. Daarnaast dreigt er nog een ander tekort, meer dan 35% van de huisartsen is ouder dan 55 jaar. Dat is van de opmerkelijke gegevens die het medisch weekblad de Huisarts haalt uit een analyse van de gegevens van het FMC, een databank van actieve huisartsen. Iets meer dan 7% van de nog actieve huisartsen is zelfs de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar gepasseerd.

Eerste opmerkelijke vaststelling: meer dan een derde van de actieve huisartsen (35%) is 55 jaar of ouder. Ze zijn in totaal met meer dan 4.000 op de 12.000 huisartsen die door het Riziv als actieve huisartsen beschouwd worden. 869 nog actieve huisartsen hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zijn 65 of ouder.

Bron: Medinews

One thought on "Eén op drie Belgische huisartsen is 55 jaar of ouder: tekort dreigt"

  1. Norbert de strandkruier

    Dat er in België een tekort aan huisartsen dreigt verwondert me niet. Het was einde de jaren ’80 (of was het begin ’90? – ik herinner het me niet meer zo allemaal) dat België, in navolging van Nederland, de “numerus clausus” voor geneesheren toepaste aan de universiteiten. Die uiterst onverstandige maatregel baart nu zijn gevolgen. Maar ja, ’s lands financiën waren toen ook al in gevaar. Men moest bezuinigen..Eenzelfde fenomeen ziet men nu in België in het onderwijs. Er is in België niet enkel een tekort aan artsen; er is ook een tekort een leerkrachten voor het secundair onderwijs.  Ook diè mensen werden in diezelfde jaren getroffen door een beperking in hun studiemogelijkheden.Er is niets nieuws onder de zon, eigenlijk..

Comments are closed.

Recente artikelen