Drievoudige promotie aan Maastricht UMC+

mumcAan het Maastricht UMC+ promoveren vandaag, vrijdag 27 maart, drie onderzoekers op hetzelfde onderwerp: de diagnostiek en behandeling van patienten met endeldarmkanker. Een drievoudige promotie komt hoogst zelden voor. Bijzonder is bovendien dat de promovendi werden begeleid door een echtpaar: radioloog prof.dr. Regina Beets-Tan was de promotor en chirurg dr. Geerard Beets co-promotor. Ook de manier waarop de promoties tot stand kwamen, is bijzonder. In het onderzoek dat tot de promoties leidde, werkten verschillende afdelingen van het Maastricht UMC+  samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en de ziekenhuizen van Venlo, Roermond en Weert.

Endeldarmkanker is een groot probleem voor de gezondheidszorg. In Nederland doen zich elk jaar meer dan 7.500 nieuwe gevallen voor. Naast het risico op uitzaaiingen is er reele een kans dat de kanker terugkomt. Bij de behandeling zijn diverse disciplines betrokken. Promovendus Elleke Dresen onderzocht hoe nieuwe ontwikkelingen in al die disciplines voor een betere diagnose en behandeling kunnen zorgen. De promovendi Max Lahaye en Sanne Engelen onderzochten welke rol de MRI kan spelen bij de selectie van patienten. Doelstelling was daarbij te behandelen naar gelang de kans op terugkeer van de tumor. Lahaye keek hierbij naar de radiologische en Engelen naar de chirurgische aspecten.

Uit hun onderzoek blijkt dat de diagnostiek met moderne afbeeldingstechnieken ertoe kan bijdragen dat de juiste patienten voor de juiste behandeling worden geselecteerd. Prof.dr. Regina Beets-Tan; “Het gaat erom dat de radioloog met MRI een belangrijke rol krijgt toebedeeld in het behandelplan. Die aanpak verbetert de resultaten van chirurgie. We hebben vastgesteld dat er aanzienlijk meer tumoren compleet zijn verwijderd. Er blijven met andere woorden minder microscopisch kleine tumorresten achter. We mogen daarom hopen dat de kans op teruggroei kleiner en de kans op overleving groter is. Maar voordat we iets definitiefs kunnen zeggen over de impact van onze aanpak op de uitkomst van de behandeling, moet het onderzoek nog minstens twee tot vijf jaar worden vervolgd.”

Voor een deel van het onderzoek stelde het Koningin Wilhelmina Fonds ongeveer 600.000 euro subsidie beschikbaar. Voor het vervolgonderzoek gaan twee nieuwe promovendi aan het werk, ook weer op de gebieden radiologie en chirurgie.

Bron: MUMC+


Recente artikelen