Hoge kosten onderbehandeling

Array

lcvtPatienten die lijden aan een vroegkinderlijk chronisch traumatisering doen vaker een beroep op zorg. Probleem is dat de behandeling die ze krijgen vaak ineffectief is en leidt tot onderbehandeling, terugkerende vraag naar zorg en hoge kosten.

Hoge kosten onderbehandeling
Patienten die lijden aan een vroegkinderlijk chronisch trauma doen vaker een beroep op zorg. Daarbij stuiten ze op twee problemen. Ten eerste komt het vaak voor dat behandelaren de verkeerde diagnose stellen en daardoor de verkeerde behandeling toepassen. Ten tweede komt het vaak voor dat de diagnose wel correct is maar dat de juiste behandeling niet beschikbaar is. Dan krijgt de patient alsnog een behandeling die – alweer- niet leidt tot genezing van hun trauma. Daardoor blijven mensen ermee rondlopen en komen ze steeds terug bij de zorgverlenende instanties, in de hoop uiteindelijk wel een effectieve behandeling te treffen. Dat het nu zo gaat, veroorzaakt hoge kosten voor de volksgezondheid en volksverzekeringen. Meestal ontstaat er een waaier van problemen die voortwoekeren in verschillende levensgebieden van de patient. Dat veroorzaakt weer andere kosten.

Uit onderzoek blijkt dat chronisch getraumatiseerde kinderen in hun latere leven als volwassene de grootste zorgconsumenten zijn (Verdurmen et al 2007). Het zorgverbruik van deze groep mensen ligt ongeveer drie keer zo hoog als dat van de gemiddelde consument (Walker et al, 1999b, Zanarini, Frankenburg, Khera, & Bleichmar, 2001a).

Uit berekeningen van het LCVT op basis van Amerikaans onderzoek blijkt voorts dat onderbehandeling van vroegkinderlijke traumatisering ook in Nederland leidt tot hoge kosten: deze bedragen naar schatting € 2 tot 3 miljard per jaar (Rensen, 2006). In dit bedrag zijn kosten opgenomen voor psychiatrische behandelingen, evenals kosten voor medische behandelingen, arbeidsuitval en werkloosheid, alcohol- en drugsmisbruik, criminaliteit en delinquentie, juridische kosten, jeugdzorg en speciaal onderwijs (Felitti, Anda, Nordenberg 2002, Rensen, 2007,Williamsen, Spitz, Edwards et al. 1998, Felitti, van Loon, Tijhuis, Surtees, & Ormel, 2005).

De economische last die wordt veroorzaakt door de onderbehandeling van vroegkinderlijke traumatisering ligt hiermee velen malen hoger dan die van bijvoorbeeld depressie en schizofrenie.

Bron: LCVT

Recente artikelen