Microscoop Antoni van Leeuwenhoek te koop

0
483

microscoop-leeuwenhoekDe microscoop waarmee Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) onder andere de spermacel ontdekte, zal 8 april bij Christie’s in Londen naar schatting tussen de 75.000 en 105.000 euro opbrengen. De Nederlander maakte de microscoop zelf. Met zijn zilveren microscoop onderzocht Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) talloze biologische verschijnselen. De Delftenaar gaf bijvoorbeeld als eerst beschrijvingen van de bacterien op zijn eigen tanden en onderzocht spiervezels en haarvaatjes. In 1679 nam hij ook menselijke zaadcellen ‘onder de loep’.  Hij stuurde geregeld vol informatie over allerlei ‘microscopische wezentjes’ die hij had onderzocht. Voor zover bekend zijn er nog slechts drie exemplaren van de microscoop van Van Leeuwenhoek over. Het Deutsches Museum in München en Museum Boerhaave in Leiden hebben er elk een. De microscoop die binnenkort in Leiden geveild wordt, werd eind jaren zeventig door de huidige eigenaar gevonden in een bak met oud laboratoriummateriaal.   
Het zelfgebouwde apparaat van twee zilveren plaatjes met een lensje ertussen, werd door de Nederlandse inbrenger gevonden in een door hem gekochte bak met oud laboratoriummateriaal. Van de microscoop, die 480 x kon vergroten terwijl tijdgenoten van Van Leeuwenhoek bleven steken op 30x, zijn slechts drie zilveren exemplaren bewaard gebleven. Een bevindt zich in Museum Boerhave in Leiden, de andere in het Deutches Museum in München.