Nieuwe poli voor verdachte moedervlekken

Array

moedervlekkenMensen met verdachte gepigmenteerde huidafwijkingen kunnen sinds kort terecht op een speciale polikliniek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Doel hiervan is het snel en vakkundig herkennen en indien nodig behandelen van patienten met ontaarde moedervlekken. Diagnostiek en behandeling kunnen voortaan op één dag plaatsvinden.

Moedervlekken zijn over het algemeen onschuldig. Soms ontaarden ze echter en ontstaat een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Signalen die hierop kunnen wijzen zijn verandering van vorm of kleur, jeuk of bloeden van een moedervlek. De laatste jaren neemt het aantal mensen met verdachte moedervlekken en melanoom toe.

Chirurgische verwijdering
Deze toename was aanleiding voor het LUMC om de zorg voor patienten met gepigmenteerde huidlaesies te reorganiseren. Alle patienten die zich met atypische moedervlekken bij de huisarts melden kunnen binnen twee weken terecht op de nieuwe multidisciplinaire ‘Pigmented Lesion Clinic’. Bij vaststelling van een melanoom kan de patient op dezelfde dag gezien worden door een chirurg of een oncoloog. Chirurgische verwijdering van verdachte gepigmenteerde huidafwijkingen kan eveneens op de dag van het polikliniekbezoek plaatsvinden.

Om dit te realiseren is een zorgpad in het leven geroepen waarbij de afdeling Huidziekten de zorg afstemt met de afdelingen Pathologie, Oncologische Chirurgie, Klinische Oncologie, Radiologie en Klinische Genetica.

Preventie
De nieuwe poli besteedt daarnaast veel aandacht aan voorlichting over preventie van huidkanker en geeft instructies voor zelfonderzoek. Van iedere patient wordt een risicoprofiel voor de ontwikkeling van melanoom gemaakt. Dit gebeurt aan de hand van factoren als blootstelling aan UV-straling en hoe de moedervlekken eruit zien, Aan patienten die mogelijk erfelijk belast zijn met een verhoogd risico op melanoom, wordt erfelijkheidsonderzoek aangeboden.

Bron: LUMC

Recente artikelen