Vooral mensen met overgewicht hebben baat bij minder zout

Array

zout1Vooral mensen met overgewicht hebben er baat bij als ze minder zout binnenkrijgen. Zij houden door te veel zout meer vocht vast dan mensen met een gezond gewicht. Dat heeft grote gevolgen voor de bloeddruk en nieren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Te veel zout is voor niemand goed. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 6 gram zout per dag. Gemiddeld krijgt de Nederlander 10 tot 11 gram zout per dag binnen. Mensen met overgewicht die te veel zout binnenkrijgen, houden meer vocht vast dan mensen met een gezond gewicht. Dat geldt al voor mensen met een Body Mass Index van 25 (de bovengrens van een gezond gewicht).

De ene kwaal werkt de andere in de hand. Vocht in het lichaam verhoogt de bloeddruk en belast de nieren. De nieren slijten daardoor harder en gaan minder functioneren, met als gevolg dat de bloeddruk weer verder stijgt. Zware mensen hebben dus sneller gezondheidsklachten en hebben dus meer baat bij een lage zoutconsumptie. Maar ook mensen met een gezond gewicht hebben baat bij minder zout in het eten. Hoe minder zout je eet, des te lager is de bloeddruk.Automatisch eten we al meer zoute producten dan goed voor ons is. Het meeste zout (ongeveer 70 procent) zit in industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen. Zo zit in kant-en-klaarmaaltijden en soepen vaak veel zout verborgen. Ook van keukenzout krijg je een hoge bloeddruk. 50 % van de Nederlandse bevolking heeft een bloeddruk die hoger is dan ideaal. Geschat wordt dat ieder jaar ongeveer 5000 mensen overlijden omdat ze te veel zout eten.
De industrie heeft aangekondigd de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen terug te brengen. In eerste instantie wordt het zoutgehalte met 12 % teruggebracht.


Wat kun je zelf doen:

  • weinig of geen zout aan het eten toevoegen. Probeer eens andere smaakmakers zoals (verse) kruiden en knoflook
  • matig zijn met zoute smaakmakers zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap en kruidenzout. Zeezout is ook niet ‘beter’ dan keukenzout
  • vaker producten uit de categorie ‘bij voorkeur’ kiezen, die doorgaans minder zout bevatten
  • gebruik bij voorkeur zout waar een deel van het natrium vervangen is door kalium en magnesium. Denk aan ‘Jozo bewust’ of ‘Lo Salt’
  • het eten van hartige snacks zoals zoutjes beperken
  • op het zoutgehalte letten als je een voedingsproduct koopt. Op het etiket staat het zoutgehalte vermeld als natrium. Wees wel alert, want 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Kies voor het product dat het minste natrium bevat.

Bron: Voedingscentrum

Recente artikelen