Buurtzorg Nederland verkozen tot beste werkgever van Nederland

Array

Op het jaarlijkse evenement voor de uitverkiezing van Beste werkgever op 28 september 2011 is Buurtzorg Nederland verkozen tot Beste werkgever van Nederland voor organisaties met meer dan 1000 medewerkers. Met ‘de hoogste scores ooit’ laat Buurtzorg zien dat een organisatie zonder managers met 4000 medewerkers een hele plezierige omgeving is om in te werken. Wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden organiseren bij Buurtzorg hun werk zelf in kleine autonome teams. Dat clienten daar heel tevreden over zijn bleek al uit eerdere onderzoeken, ook hier had Buurtzorg de hoogste scores. Het ‘Model Buurtzorg’ is gebaseerd op de principes van zelforganisatie. Er heerst een groot vertrouwen in het vakmanschap en het organisatievermogen van collega’s, zij zijn zeer goed in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor financien en personele vragen en deze zelf op te lossen. Zonder (HRM) managers en financieel directeur hebben 4000 collega’s met de uitverkiezing een grote waardering uitgesproken voor het ‘Model Buurtzorg’. In 2007 is Buurtzorg gestart met 1 team van wijkverpleegkundigen in Enschede en anno september 2011 zijn er 380 teams actief door heel Nederland.

Volgens Jos de Blok, initiatiefnemer en directeur van Buurtzorg wordt het tijd om hierarchische organisatieconcepten ter discussie te stellen. Uit een onderzoek van Ernst&Young (juli 2011) blijkt bovendien dat Buurtzorg ook significant goedkoper is dan andere thuiszorgorganisaties, in tijden van crisis geen verkeerde conclusie. Buurtzorg wil met deze wijze van organiseren een pleidooi houden voor de waarde van de wijkverpleging die overeenkomt met het vroegere Kruiswerk. Een grote succesfactor in het geheel speelt ‘het Buurtzorgweb’, deze door Ecare services ontwikkelde internettoepassing maakt het management overbodig en zorgt voor een netwerkorganisatie waarin collega’s door het hele land zich verbonden voelen bij de organisatie Buurtzorg. Met een overhead van 30 medewerkers kan Buurtzorg rustig verder groeien. Iedere maand melden zich meer dan 200 nieuwe medewerkers aan! Opvallende scores uit het onderzoek van Effectory zijn:
– Betrokkenheid: 9,5
– Verloopbestendigheid: 9,1
– Algemene tevredenheid: 8,7

Het werken in de wijkverpleging is geweldig, laat mensen gewoon hun werk doen en je staat versteld van de resultaten!

Verschillende aspecten van het Buurtzorgconcept worden beschreven en uitgelicht in de Buurtzorg Nederland boekenreeks. Meer informatie over de verschenen delen en de bestelmogelijkheden vindt u via http://www.boomlemma.nl/gezondheidszorg/reeksen/buurtzorg-nederland

bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen