Drinkyoghurt-vaccin in plaats van prik

Array

probiotic-vaccineDrinkyoghurt-vaccin in plaats van prik. Een Amerikaanse onderzoeker werkt aan een nieuwe generatie orale vaccins, waarbij gebruik gemaakt wordt van bacterien die in zuivelproducten zoals yoghurt zitten. De aanpak werkte in een preklinische studie waarin muizen met dit ‘drinkyoghurt’-vaccin immuniteit opbouwden tegen miltvuur. Onderzoeker Mansour Mohamadzadeh van de Northwestern University`s Feinberg School of Medicine in Chicago zegt dat de zuivelbacterien eenmaal in de darm overgaan tot productie van het vaccin. Normaliter overleven vaccins de maag niet, maar de lactobacillen (melkzuurbacterien) beschermen het vaccin tegen de zure maag.

Het is een groot voordeel om vaccins via het maag-darmkanaal toe te dienen, de plaats waar het immuunsysteem van nature is opgezet om antigenen tegen te komen en te vernietigen, vindt Mohamadzadeh. ‘Als je het immuunsysteem in je darm kunt activeren, krijg je een veel sterkere immuunrespons dan door in de huid of spier te injecteren. Je benut dan het volledige vermogen van het primaire immuunresponssysteem, dat is gelegen in de dunne darm. Het vaccin verspreidt zich snel vanuit de darmen door het lichaam en de pathogene bacterien zullen sneller geelimineerd worden.’

Voordelen
Er zijn meer voordelen aan het nieuwe, orale vaccin. De zuivelbacterien maken de chemische hulpstoffen in vaccins (adjuvantia) overbodig. Deze chemische hulpmiddelen worden in traditionele vaccins toegevoegd om het immuunsysteem te activeren en een lokale afweerreactie uit te lokken. De adjuvantia kunnen echter ook bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, zwelling van de arm en braken. Bovendien zijn vaccins op basis van lactobacillen goedkoop om te produceren.

Het speciaal ontwikkelde drinkvaccin is effectiever dan een geïnjecteerd vaccin omdat het aanzet tot zowel een lokale als een systemische immuunreactie. Het vaccin richt zich in de darmen eerst op de dendritische cellen, de ‘bevelhebbers’ van het immuunsysteem. Zij nemen het vaccin op en instrueren dan het immuunsysteem om de ‘grondtroepen’ (de killer T-cellen en B-cellen) erop uit te sturen om alle cellen in het lichaam die besmet zijn met de betreffend bacterie of het betreffende virus op te zoeken en te vernietigen.

Sterke reactie
In het onderzoek voedde Mohamadzadeh muizen met het nieuwe orale miltvuur-vaccin en stelde de muizen daarna bloot aan de miltvuurbacterie. Tachtig procent van de muizen overleefde, wat volgens hem vergelijkbaar is met de resultaten bij muizen die geïnjecteerd werden met miltvuurvaccin. De muizen wekten bij het orale vaccin een veel hogere T- en B-cel-immuniteit op tegen de pathogene bacterien. ‘De afweerreactie was hoger en sterker dan bij het geïnjecteerde vaccin’, aldus Mohamadzadeh.
Bron: Nederlands Vaccinatie Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen