Noorderbreedte biedt uitstekende ketenzorg aan CVA patiënten

samenwerkingIn de jaren zeventig baarde baarde het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) opzien door te fuseren met een verpleeghuis. Het Triotel, zo heette de samenwerking, ging van start. Geleidelijk groeide Triotel uit tot wat nu heet Noorderbreedte, een grote zorgketen die bijna het geheel assortiment van Zorgverzekeringswet en AWBZ aanbiedt. Tal van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg vallen onder Noorderbreedte.

Op woensdag 18 maart heeft prof.dr. Guus Schrijvers (in Leeuwarden tijdens een werkbezoek) met de Raad van Bestuur en directie de voordelen van deze grote zorgketen doorgenomen. Men kwam op tenminste drie. 1. De keten beschikt thans over een sterkere financiele positie, ICT, huisvesting en management dan bij gefractioneerde afdelingen. 2. Inhoudelijk weet men elkaar zonder wantrouwen te vinden. 3. Men kent elkaar al.

Dat heeft geleid tot onder meer ketenzorg voor CVA patienten waar collega’s uit het hele land op af komen om ervan te leren. Er is ook een nadeel te noemen: het verzorgingsgebied van het ziekenhuis is groter dan van de AWBZ- instellingen. Het ziekenhuis moet dus ook samenwerken met andere aanbieders, die niet in Noorderbreedte zijn opgenomen.

Dat leidt soms tot wantrouwen bij deze aanbieders en gevoelens van achterstelling. Men ervaart minder het probleem van gefractioneerd inkopen, dat de heer Schrijvers in Zeeuws Vlaanderen signaleerde (zie bericht hierboven). Zorgverzekeraar De Friesland kent de regio op zijn duimpje en koopt vaker geïntegreerd in. Het is voor de regionale beleidsvorming aldaar niet te hopen dat deze verzekeraar gaat fuseren met een grote instelling en voortaan wordt aangestuurd uit Zwolle, Wageningen, Nijmegen of Tilburg. Tot zover dit bericht.

Op 3 juli gaat het Julius Centrum uitgebreid in op zorgketens zoals Noorderbreedte en Zorgsaem. Bestuursvoorzitter Ton Kessels beschrijft dan  zijn zorgketen Pantein. Minister Klink opent het congres met een voordracht over zijn voornemens om keten DBC’s op grote schaal in te voeren. Directeur Innovatie bij Kaiser Permanente (KP) en oncoloog Paul Wallace bespreken het leiderschap bij KP en relatie tussen zorgaanbieder Permanente met zorgverzekeraar Kaiser. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen